Vi får många frågor och funderingar från er om barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och vilka anpassningar de behöver när det gäller maten och miljön kring måltiderna i förskolan och skolan. Nu har vi utvecklat informationen om det här ämnet på Livsmedelsverkets och Specialpedagogiska skolmyndighetens webbplatser.
Uppdaterade råd och information om virus på frysta importerade hallon och andra bär
Som ni nog känner till sedan tidigare rekommenderar Livsmedelsverket att frysta importerade hallon kokas för att undvika vinterkräksjuka. Nu har vi gjort en ny genomgång av kunskapsläget om norovirus och hepatit A-virus som visar att det fortfarande förekommer virus på frysta importerade bär. Främst på hallon men även på andra bär.
Kartan ritas hela tiden
I skrivande stund, med en veckas svarstid kvar för kartläggningen av offentliga måltider, har omkring 170 kommuner svarat på enkäten. Tack till alla er som har svarat! Ni som är på G eller ännu inte har börjat – det finns en chans kvar under nästa vecka!
Äldre och sköra småätare behöver många små kraftfulla måltider
Äntligen ny forskning på äldreområdet – det är välkommet! Vi har läst en ny avhandling från Örebro, som kommit fram till att ett stort mål mat gav de äldre i studien mer energi och protein än de fick från småätande. Det är intressanta resultat, men när vi ser den i ljuset av tidigare forskning och erfarenheter är vår slutsats att äldreomsorgen fortsatt behöver erbjuda flera näringstäta små planerade måltider fördelade över dygnet till äldre. En enda stor måltid kan sällan stå för hela dygnets intag.