Livsmedelsverket har de senaste åren arbetat tillsammans med livsmedelsbranschen, andra myndigheter och intresseorganisationer i projektet ReduSalt. Syftet har varit att ta fram metoder för att sänka salthalten i livsmedel – en viktig insats för folkhälsan. Projektet går nu mot sitt slut men forskningsinstitutet RISE, som leder projektet, vill fortsätta arbetet med att utveckla vego-produkter med mindre salt. Och nu efterlyses er hjälp!
Beredskapshandbok för offentliga måltider – ta del av senaste utkastet
Livsmedelsverket arbetar med att ta fram en handbok som ska underlätta för kommuner och regioner att ta fram sina beredskapsplaner för måltider inom skola, vård och omsorg. Nu finns en arbetsversion publicerad som kan användas för inspiration i det egna beredskapsarbetet.
Kommunernas matsvinn nu i Kolada
Vi har nöjet att berätta att de kommuner som rapporterade in sina matsvinnsiffror till Livsmedelsverket 2020 eller 2019 nu finns med i Koladas öppna jämförelser. På så sätt blir de matsvinnsdata som rapporterats in ännu synligare, och förhoppningsvis mer använda!
StudioMATtanken 25 mars – fokus på beredskapsfrågan
Den 25 mars kl. 8.30 – 9.15 öppnar StudioMATtanken upp för möjligheten att dela erfarenheter och frågor kring beredskap i offentliga måltidsverksamheter.
Alla äldre behöver tillskott med D-vitamin
Att D-vitamin uppmärksammades under pandemin noterade säkert många, men vem behöver egentligen ta tillskott och hur ska rekommendationer om tillskott hanteras när de gäller en större grupp i samhället – exempelvis inom äldreomsorgen? Det och mycket mer fick vi nyligen möjlighet att diskutera tillsammans med kommundietister runt om i landet. Ta del av frågor och svar från mötet med nationella dietistnätverket.
Guldkorn, tips och tankar från utvecklingsarbete
Innovationskraften i skolmatssystemet är stor och det finns många goda exempel på arbetssätt som utvecklar måltiderna att sprida och plocka upp. Därför testar vi i projektet Ett nytt recept för skolmåltider att tillsammans med MATtanken genomföra fyra tematräffar för att sprida goda exempel och skapa ett nätverk för fördjupat erfarenhetsutbyte. På sikt vill vi utveckla nätverket med både fler aktiviteter och aktörer.
Studio MATtanken: sälja svinnlådor – hur har andra gjort?
Matsvinnsarbete omfattar planering och aktiviteter i många led, inte minst är det viktigt att arbeta för att minska matsvinnet så tidigt som möjligt i livsmedelskedjan. Trots bra rutiner i köket och koll på antalet matgäster uppstår det ändå visst svinn vid bufféserveringen. Att hitta lösningar för att rädda den maten är en av flera aktiviteter som kan minska matsvinnet.
I nästa sändning av StudioMATtanken, fredagen den 25 februari kl. 8. 30-9. 15, kommer samtalet att kretsa kring goda exempel och erfarenheter från kommuner som tar hand om överbliven mat genom att sälja så kallade “svinnlådor” eller “klimatlådor”. Det kan vara en medhavd eller tillhandahållen matlåda som fylls med mat från serveringslinjen som sedan säljs till elever eller personal. På så sätt kan mat som inte kan sparas och användas vid ett senare tillfälle räddas från att bli matsvinn.
För mer information och anmälan till studiosamtalet, besök MATtankens webbplats: www.mattanken.se/studio
Boka in alla vårens studiosamtal redan nu:
- Studio MATtanken. Utgångspunkten är Livsmedelsverkets nationella kartläggning, med särskilt fokus på måltiderna i äldreomsorgen. Hur får man till dygnets alla måltider inom särskilt boende och hur kan de bidra till struktur för dagen?
Fredag 25 mars, kl. 08.30-09.15. - Studio MATtanken. Mer information kommer senare.
Fredag 29 april, kl. 08.30-09.15. - Studio MATtanken. Mer information kommer senare.
Fredag 3 juni, kl. 08.30-09.15.
Läs mer:
Vad säger lagstiftningen om medhavd matlåda? https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillagning-och-forvaring/hygien/egen-matlada-och-mugg-nar-du-koper-mat-och-dryck
Läs gärna vårt tidigare inlägg på Måltidsbloggen om vad som gäller för att kommuner ska få sälja, skänka och ta emot överbliven mat.
I vår handbok för minskat matsvinn – för verksamheter inom vård, skola och omsorg finns det praktiska verktyg och tips på enkla åtgärder för att minska matsvinnet.
Beredskapen för måltider i skola och omsorg behöver stärkas
Även om antalet beredskapsplaner för offentliga måltider har ökat så står fortfarande nästan hälften av kommunerna utan en plan vid kris. Det visar Livsmedelsverkets nationella kartläggning, som nyligen publicerades.
Hur går utvecklingen för offentliga måltider? Nu släpps resultaten!
Hur står det till med landets kommunala måltidsverksamheter? Hur har måltiderna i din kommun utvecklats jämfört med grannkommunen eller det nationella snittet? Det kan vi avslöja idag när Livsmedelsverket publicerar den nationella kartläggningen av landets kommunala måltidsverksamheter.
Måltiderna i Nacka tar plats i klassrummet
Före jul hörde vi nyheten om att Nacka kommun infört en gemensam certifieringsutbildning för måltidspersonal, skolledare, lärare och pedagoger. Förhoppningen är att måltiderna ska bli en del av undervisningen och bidra till att barn och elever får både kunskaper om och matvanor som ger en hållbar livsstil. Vi ringde upp Helena Pettersson, kostkonsult, för att ta reda på mer!