Först och främst, tusen tack till alla er som har svarat och bidragit till kartläggningen av offentliga måltider och siffror för matsvinn. Nu är det snart dags att stänga denna termin och se fram emot en härlig sommar. Sedan tar vi med nya krafter tag i höstens utmaningar. Vad är då på gång hos oss på Livsmedelsverket?

Nu när många av er (exakt hur många återkommer vi med) svarat på kartläggningsenkäterna tar vi vid och analyserar och sammanställer resultaten. Först och främst kommer vår utvärderingsavdelning att kvalitetsgranska siffrorna och en del av er kan bli eller har kanske redan blivit kontaktade. Sedan börjar arbetet med att sammanställa siffrorna. Det blir två rapporter – en om matsvinnet inom offentliga måltider och en om fakta och statistik för offentliga måltider. Matsvinnsrapporten kommer att publiceras först, just nu kan vi inte säga mer än att det blir senare i höst. Vi håller er uppdaterade om processen!

En försmak av september

Krisberedskapsveckan

I år infaller krisberedskapsveckan v 39, vilket är 27 september till 3 oktober och temat är i år demokrati. Planerar din organisation att uppmärksamma eller arbete med krisberedskap kopplat till mat och måltider? Maila oss gärna på maltiden@slv.se och berätta. Läs mer om krisberedskapsveckan på MSB:s webbplats: https://www.msb.se/krisberedskapsveckan

Internationella matsvinnsdagen – 29 september

Den 29 september är det dags för den internationella matsvinnsdagen för minskat matsvinn. Det är andra året denna infaller och snart hoppas vi att det är tradition och lika känt som exempelvis kanelbullens dag. I och med att FN har utlyst detta år till ett frukt och grönt-år tänker vi att aktiviteterna kring minskat matsvinn denna dag ska fokusera på just frukt och grönt. Självklart är allt fokus på minskat matsvinn viktigt. Mer info från oss på Livsmedelsverket kommer men fundera gärna på hur ni i er verksamhet kan uppmärksamma matsvinnet just den dagen!

Nytryckta riktlinjer finns nu i webbutiken

Som vi skrivit om tidigare har råden om måltiderna i förskola, skola och äldreomsorg bytt benämning till “riktlinjer”. Nu finns äntligen de justerade riktlinjerna att beställa som tryckta broschyrer i vår webbutik:
Nationella riktlinjer för måltider i förskolan
Nationella riktlinjer för måltider i skolan
Nationella riktlinjer för måltider i äldreomsorgen

Ha en riktigt skön och avkopplande sommar!