I höst är det dags att följa upp förra årets braksuccé, Offentliga måltidens dag, som uppmärksammas alla offentliga måltider runt om i landet. Har din organisation redan en idé om hur Sveriges viktigaste måltider ska firas? Perfekt, anmälan öppnar idag!

Offentliga måltidens dag går i år av stapeln den 21 oktober. Initiativet kommer från MATtanken, som även koordinerar dagen. Tanken är att Offentliga måltidens dag ska vara en årligen återkommande dag då kommuner och regioner visar upp sin måltidsverksamhet på olika sätt. Premiäråret 2020 fick ett stort gensvar som uppmärksammades medialt, lokalt och regionalt. Kanske vågar vi drömma om en höst med fler publika aktiviteter än förra året?

Hur gör din verksamhet för att vara med?

Firandet sker genom att offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt. Från och med idag, den 1 juni kan du eller din måltidsorganisation anmäla aktiviteter via MATtankens webbsida. All information hittar du på www.mattanken.se/omd.

Vilka når vi?

Det är Sveriges offentliga måltidsorganisationer som tillsammans med kollegor inom skola, vård och omsorg, matgäster, anhöriga och ytterst – alla invånare, firar Offentliga måltidens dag.

MATtanken har 2021 för avsikt att parallellt med koordineringen jobba för att nå beslutsfattare i kommuner, regioner och på nationell nivå. Detta för att ytterligare nå ut och förstärka betydelsen av offentliga måltider och firandet av Offentliga måltidens dag. Mer information om detta kommer senare.

Alltför många vet för lite om våra offentliga måltider 

Nu ser vi till att, med koordinerade och gemensamma krafter, lyfta fram och visa upp de moderna och hållbara offentliga måltider som serveras runt om i landet. Måltider som gör skillnad!

Vi vill ge de offentliga måltiderna i hela landet en chans att synas, att visa allmänheten allt det viktiga och omfattande jobb som görs. Det är många som inte känner till den positiva utveckling vi haft under de senaste 10 åren i landets offentliga måltidsverksamheter. Det vill vi bidra till att ändra på genom att från MATtankens håll koordinera Offentliga måltidens dag.

Eva Sundberg, initiativtagare till Offentliga måltidens dag och projektledare på Jordbruksverket och för projektet MATtanken

Mer information: