Idag är det premiär för den första internationella matsvinnsdagen någonsin. En mängd olika aktiviteter genomförs runt om i världen – nationellt, regionalt och säkert lokalt. Kanske uppmärksammar även ni matsvinnet lite extra just idag?

Konsumentkampanj för att öka insikten om vårt eget matsvinn

Livsmedelsverket lanserar i dagarna konsumentkampanjen Hela Sverige får #svinnsikt. Den syns i sociala medier under vecka 40 och 41. Det handlar om att vi konsumenter ska få insikt om ATT vi slänger mat och att det går att göra något åt det. Även små skillnader gör stor skillnad eftersom vi konsumenter är så många! Ni har säkert #svinnsikt i era verksamheter men hur är det med matsvinnet hemma?

Svinnsikts-coachen

Svinnsikts-coachen är ett snabbtest på webben där man kan fylla i sitt matsvinn för en dag och även den dryck man eventuellt häller ut i vasken. Du får sedan tips och pepp om hur du kan göra för att minska ditt svinn! Verktyget kan också användas av exempel lärare och elever för att sätta fokus på matsvinnet och fundera på vad man kan göra för att minska matsvinnet.

Här kan ni läsa mer om svinnsikt och de andra orden på svinniska. Dela gärna bilder på när ni får #svinnsikt och eller tips för att minska matsvinnet med #svinnsikt #FLWday och #minskamatsvinnet