För en dryg vecka sedan spenderade vi två dagar på den nationella konferensen och mässan Äldreomsorgsdagarna i Älvsjö i Stockholm. Ett tusental människor deltog och vi bjöd på råd och mellanmål.

Mat på agendan – eget seminarium och monter

Livsmedelsverket fick möjlighet att berätta om de nya kostråden för äldre individer för en stor publik. Vi hade också en egen monter där vi delade ut våra råd för både äldreomsorgens måltider och kostråden för äldre. Det var ett stort intresse bland besökarna som till stor del var äldreomsorgschefer, enhetschefer, men även några biståndshandläggare och hemtjänstpersonal.

Kan det vara så enkelt som mellanmål och minskad nattfasta?

Nordanstigs kommun berättade om sin dygnskasse i hemtjänsten som vi tidigare lyft här på måltidsbloggen. Ett sådant fantastiskt bra exempel på hur stora effekter mellanmålen kan ha inom hemtjänsten.

Kassen innehöll 7 färdiga måltider – morgonshot, frukost, förmiddagsmellanmål, lunch, eftermiddagsmellanmål, middag, kvällsfika och sängfösare. De tre kraven på måltiderna var att de skulle vara små, proteinrika, energitäta. Ett fjärde krav som inte kom med på filmen nedan var att de skulle vara GODA!

Resultaten från försöket visade bland annat att de 5 brukarna under de 12 veckorna gick upp i vikt, fick minskad inkontinens, minskad nattfasta, ökad ork och självständighet och upplevde ökad glädje för maten. Tillexempel började någon gå på kyrkokonserter igen och förbluffade läkare frågade vad hälsoförbättringarna berodde på. Och resultaten bestod, många av deltagarna har fortsatt efterfråga mer mellanmål efter försöket! Nu återstår bara att politiker och verksamhetschefer tar beslut om att fortsätta denna enkla och viktiga rutin.

Lyssna nedanför när Karin Henningsson, kostchef och Anna Finnström, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Nordanstigs kommun, beskriver matkassen och resultaten.

Karin och Anna sammanfattade de fortsatta utmaningarna så här:

  • Få till en subventionerad matkasse i kommunen – så att alla hemtjänstkunder kan erbjudas denna service
  • Mat på recept – hemtjänst och hemsjukvård slår larm vid misstanke
  • 50 % av kosten kommer från mellanmål och frukost – som ska serveras med RÄTT kvalitet

Mera mellanmål!

Kartläggningen av offentliga måltider vi gjorde 2018 visade att det endast är 12 procent (ca 30 st) av landets kommuner som erbjuder planerade mellanmål inom hemtjänsten. Här finns stora möjligheter att göra skillnad! Läs mer om kartläggningen här: https://www.livsmedelsverket.se/maltidsfakta

Läs mer om mellanmålskassar i Eslövs äldreomsorg i en tidigare blogg: http://maltidsbloggen.se/2019/05/aptitretande-mellanmalskassar-i-eslov/

Bra möten och samtal

Sammanfattningsvis var årets äldreomsorgsdagar givande och bjöd på många bra möten och samtal. Vi hoppas på ännu mer mat och måltider på programmet nästa år!