Under hösten blev antalet önskekoster i Bollebygds kommun ohållbart många. Man blev tvungen att tänka om och tänka nytt, både för att kunna leverera bra kvalitet men också för att ge eleverna rätt typ av stöd.
I dag möts skolor och förskolor i hela landet av en mängd olika typer av önskemål kring måltider för elever med neuropsykiatriska diagnoser (NPD). Det saknas idag tydliga råd kring hur själva skolmåltiden kan anpassas för elever med exempelvis ADHD eller autismspektrumtillstånd.
I Bollebygd har antalet specialkoster minskat totalt sedan de införde “flervalsmodellen”.Vi bad Therese Lindh, enhetschef för Måltidsverksamheten i Bollebygds kommun att berätta mer om vad som fick dom att dra i nödbromsen och tänka nytt. Du kan själv höra hur hon beskriver resan i detta korta videoklipp (knappt 2 minuter).
Vi vet att många brottas med önskekoster och specialdieter för elever med NPD. Anpassningar för dessa elever handlar ofta att begränsa sinnesintryck och anpassa själva måltidssituationen. Bollebygds kommun har hittat en lösning som verkar fungera. Ett kreativt arbetssätt och god samverkan med elever, vårdnadshavare, skolledning, pedagoger och elevhälsa är sannolikt viktiga framgångsfaktorer.
Måltiderna är en viktig del av utbildningen och skoldagen – för alla elever på skolan. Måltider som hamnar i magen och gör nytta är en viktig förutsättning för att kunna lära sig och fungera bra i skolan.
5 kommentarer
vI HAR TAGIT FRAM EN LIKNANDE MODELL IHOP MED eLEVHÄLSAN OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN SOM MAN KAN LÄSA MER OM HÄR: https://www.linkoping.se/leanlink/kost-restaurang/forskola-och-skola/specialkost/
Tusen tack för länken Christoffer! Där har ni ju gjort ett riktigt stort och bra jobb. Ser ni att det funkar? Kan ni begränsa specialkosterna och får de som behöver rätt stöd?
Sålänge som vi får med oss rektorn på respektive skola, och denne är tydlig med att det är rutinen som gäller, så fungerar det bra och föräldrarna känner sig trygga med att vi löser det så bra vi kan.
Viktigt att involvera föräldrarna tidigt. Det finns så många i skolans värld som tror sig veta vad det betyder att ha ett barn med npf utan att ha särskilt bra koll. i sin välvilja kan man göra mer skada än nytta. Så snälla blanda inte samman önskemål och tyckande med funktionshinder under begreppet önskekost. alla föräldrar önskar att deras barn ska ha en nyttig och varierande kost. Ibland kan det vara svårt att uppfylla den önskan.
Vi kan bara instämma! Frågan om anpassningar för elever med funktionshinder är för viktigt för att kalla önskekost. Vi vill se ett professionellt arbete med mat och måltider för dessa elever. En nära och förtroendefull dialog med vårdnadshavare och elev trycker vi på i våra råd för måltider i skola och förskola. Idag saknas rekommendationer på området och vi hoppas kunna ge ett bättre stöd tillsammans med experter och ansvariga skolmyndigheter i framtiden.