Som vi tidigare bloggat om får kommuner sälja mat som blivit över, skänka till välgörenhet och själva ta emot livsmedel som skänks, även om det viktigaste förstås är att arbeta för att minska matsvinnet så tidigt som möjligt i livsmedelskedjan. Vi vet att det här fortfarande är en stor fråga ute i era verksamheter, så vi passar på att gå ut med ett ytterligare förtydligande här.
Oavsett om mat ska säljas eller skänkas bort, måste det säkerställas att den är tjänlig. Om maten hanterats och förvarats på ett bra sätt så kan den skänkas så länge den ser bra ut, luktar bra och inte har passerat sista-förbrukningsdag. Den som tar emot mat har samma ansvar, oavsett om man har fått eller köpt varorna. Om livsmedel är nära bäst-före-datum måste de hanteras utifrån det. Livsmedel som passerat sista-förbrukningsdag får varken säljas eller skänkas bort.
Det är möjligt för kommuner att sälja överbliven mat, exempelvis till föräldrar och lärare, som ett led i arbetet för att minska matsvinnet. Kommunen ansvarar då för att en sådan säljverksamhet inte kommer i konflikt med konkurrens- och upphandlingsregler. Vill man skänka mat gäller samma sak – kommunen ansvarar för att inte störa marknaden ur ett konkurrensperspektiv eller gå emot de upphandlingsavtal som kan finnas.
Börjar en kommun sälja eller skänka mat ska man också tänka på att det innebär en förändring i verksamheten, vilket betyder att kommunens livsmedelskontroll behöver informeras.
Läs mer om konkurrensregler på Konkurrensverkets webbplats: www.konkurrensverket.se .
6 kommentarer
vad gäller när det kommer till märkning av maten? Om en förskola till exempel vill sälja överbliven mat till föräldrar så måste ju maten pakteras på något sätt. måste den då märkas med innehåll eller gäller samma som att man köper “över disk”? om personalen i köket har slutat sitt arbetspass innan föräldrarnas hämtar, vem ska då svara på frågor om innehållet?
Hej! I de allra flesta fall kommer detta räknas som livsmedel som lämnas över en disk eller förpackas på konsumentens begäran. Köparen har rätt att få information om exempelvis ingående allergener och ingredienser. Informationen får lämnas på olika sätt, bland annat muntligt. Om ni väljer att ge informationen först efter att kunden frågar måste det på något sätt vara tydligt för konsumenten att informationen finns att få. Exakt hur ni löser det är upp till er. Läs mer här: https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/35/inte-fardigforpackade-livsmedel
Hej,
Jag arbetar i ett kommunalt FÖRSKOLEkök där vi tillagar mat från grunden (vi har inga utskick utan allt serveras på förskolan). Min kollega och jag arbetar på och försöker hitta sätt att minimera MAtsvinnet. Vi har blivit INSPIRERADE av andra kök och restauranger som säljer överbliven mat till ett reducerat pris. Vi vill se den möjlighet hos oss med. Hur är det med mat som serverats ut och kommit i kontakt med våra matgäster och sedan kommer åter till köket? Vad får vi göra med den maten?
(MATVagnarna har varit ute i ca 1 timme tills vi får den åter)
Vänliga hälsningar frida
Hej Frida!
Det är svårt att svara generellt på din fråga. Du får gärna kontakta mig i början av nästa vecka per telefon, du når mig på 018-2655821.
Hälsar Karin Fritz
Får man sälja överbliven mat från en serveringsdisk som saknar hostskydd?
Nej det behövs inte, utan detta ses helt enkelt som en förlängning av er ordinarie servering. Ni/måltidsverksamheten är som vi skriver i blogginlägget ansvariga för att maten är säker fram till att gästen stoppar den i sin matlåda