Nu har vi varit ute på resande fot igen. Förra veckan hade vi nämligen det stora nöjet att besöka ett vintervitt Torsta naturbruksgymnasium utanför Östersund i Jämtland. Där har nätverket som kallar sig för Offentlig Gastronomi i Jämtland/Härjedalen sin hemvist. Nätverket är ett samarbete mellan åtta kommuner och därmed två län i just Jämtland och Härjedalen. Det blev en inspirerande dag för både kockar, köksbiträden och kostchefer som gav påfyllnad, inspiration och en massa ”gött tjöt” (som någon så snyggt uttryckte sig)!

Höstlov med mervärden

Höstlov betyder för många något färre matgäster, lägre arbetstempo, kanske tid för att planera framåt men även tid för att fylla på, inspireras och lära nytt. Många är de kurser, föreläsningar, träffar och konferenser som riktar sig till kökspersonal inom offentlig gastronomi under just denna vecka.

Till Torsta bjöd projektledaren Johan Andersson i tisdags in länens kockar, köksbiträden och kostchefer till en “heldag av skoj”. Men det stod varken korvstoppning, ostystning eller matlagning på schemat, något jag annars förstått att de sysslar mycket med där uppe. På schemat stod däremot föreläsningar och fördjupningar i bland annat samisk mat, framgången med länets ambassadörskockar, en framtidsresa i skolmatens förtrollande värld med historiska tillbakablickar och inspiration från Livsmedelsverket. Det sistnämnde stod självklart vi själva för.

*Bild lånad av Johan Andersson

Ett framgångsrecept som fungerar alla dagar i veckan

Jag är säker på att dagen gav nätverkets deltagare mycket. Det gav det i alla fall oss som hade förmånen att gästa nätverket i Jämtland/Härjedalen. Inte heller att förringa är möjligheten att få träffa andra och byta idéer, erfarenheter och höra om hur andra gör i sina kommuner och kök. Det tror vi är något som ger mersmak. För oss på Livsmedelsverket är det otroligt givande varje gång vi får komma på besök, träffa och prata med er som jobbar ute i verksamheterna. Keep up the good work som man brukar säga. Sno varandras idéer, fyll på med ny kunskap och våga tänka nytt! Det tror vi är framgångreceptet alla dagar i veckan.

Exempel på andra nätverk som lär av varandra:

Skolmatsakademin i Västra Götaland

Måltid Sverige