Enligt ett beslut från regeringen har elever i grundskolan och motsvarande skolformer rätt till skolmåltider även om undervisningen sker helt eller delvis på distans. (7/4 2020)
En handbok för minskat matsvinn i all ära – men hur lyckas man i praktiken?
Handboken för minskat matsvinn som bygger på Göteborgsmodellen för mindre matsvinn lanserades för någon månad sedan. Nu är frågan hur man får arbetet för minskat matsvinn att sätta fart och hända på riktigt? Vi ringde upp proffset Christina Linnerhag för att höra hur man gjorde i Göteborgs stad.
Gäller maxgränsen på 50 personer även skolrestauranger?
Enligt Folkhälsomyndighetens och Skolverkets nuvarande bedömning (30/3) omfattar förbudet mot allmänna sammankomster på över 50 personer inte skolor och förskolor. Men det är ändå lämpligt att organisera serveringen på ett sätt som gör att färre barn och elever äter samtidigt.
Nationella branschriktlinjer kompletteras – med anledning av covid-19
Branschriktlinjerna för offentlig säker mat inom vård, skola och omsorg upprättades av Sveriges kommuner och regioner i april 2019. Nu kompletteras de med anledning av covid-19.
Uppstart för Beredskapsprojekt
För att kunna hantera det oförutsedda krävs stöd och samverkan. Nu startar Livsmedelsverket, tillsammans med en rad viktiga samarbetspartners, arbetet med att ta fram en Handbok för beredskap för livsmedelsförsörjning till måltidsorganisationer.
I år synliggörs de offentliga måltiderna med en egen dag!
Offentliga måltidens dag – 15 oktober 2020

Vi har fantastiska offentliga måltider i vårt land! Vi vill att fler ska få upp ögonen för det och stödjer därför initiativet Offentliga måltidens dag den 15 oktober. Detta initiativ koordineras av MATtanken och är tänkt att bli en dag då kommuner och regioner i hela landet visar upp sin måltidsverksamhet på olika sätt.
Nya regler för restauranger och krogar – vad gäller för offentliga restauranger?
Tidigare idag gick Folkhälsomyndigheten och regeringen ut med en nyhet om skärpta regler och krav för restauranger och krogar. Det är en säkerhetsåtgärd med syfte att bromsa takten i spridningen av covid-19 i Sverige. Föreskriften som reglerar detta träder i kraft onsdagen den 25 mars. Många undrar nu om och hur detta påverkar de offentliga restaurangerna som fortfarande serverar mat, i en serveringslinje eller som bufféservering på förskolor, grundskolor, sjukhus etc. Livsmedelsverket har idag (24/3 2020) uppdaterat sin information på webbplatsen ang. detta. Skolor kan fortsatt servera både kall och varm mat i bufféservering och barn och gäster kan ta mat själva. Folkhälsomyndigheten poängterar dock att det inte får förekomma trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.
Information om coronavirus och livsmedelskontroll
Livsmedelsverket har sammanställt information för både livsmedelsföretag och livsmedelsinspektörer kring Corona. Här kan du ta del av de sammanfattande budskapen för livsmedelsföretag.
Vinn fint EU-pris för ert skolmatsarbete!
EU utlyser i år EU Health Award till skolor och städer som aktivt främjar en hälsosam livsstil bland barn och ungdomar i åldern 6-18 år. Första priset är på 50 000 euro!
Corona-uppdatering för offentliga restauranger
Vi får mängder av frågor om Coronaviruset och hur man ska agera för att minska smittspridningen i offentliga restauranger. Här hittar du svar på några av de vanligaste utifrån kunskapsläget den 19/3 2020.