Lagom till en av årets största mathelger vill vi på Livsmedelsverket tillsammans med Jordbruksverket och Naturvårdsverket, påminna om ett effektivt sätt att minska matsvinnet- nämligen att bäst-före-snooza.

Hur?

Livsmedelsverkets mikrobiolog Christina Lantz är van vid att få frågor om hållbarhet och förvaring av mat. Därför har vi gjort filmer där hon besvarar vanliga frågor kopplat till datummärkning. Filmerna och uppdaterad infografik om datummärkning kommer att annonseras i sociala medier.

När?

Med start den 16 december påbörjar vi spridningen av två nya filmer för sociala medier och en kort 15 sekunders julhälsning. Alla med budskapen minska matsvinnet hemma genom att förvara maten i rätt temperatur och titta, lukta, smaka innan du slänger – alltså bäst före-snooza.

Vill du också sprida budskapet i din verksamhet?

Vi vet att offentliga måltidsverksamheter tidigare spridit svinniskan och hoppas att ni vill vara med och dela detta. Från och med slutet av vecka 50 kommer vi göra allt material tillgängligt att ladda ner via länk på den här sidan: https://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel–kontroll/produktion-av-livsmedel/matsvinn-foretag/prata-svinniska—oppet-for-andra-aktorer

Använd gärna #svinnsikt #minskamatsvinnet #bästföresnooza och tagga Livsmedelsverket.

Läs mer om svinniska här: www.livsmedelsverket.se/svinniska

Hör gärna av dig till matsvinn@slv.se om du har frågor eller funderingar!