Många väljer tallrikar och muggar eller andra köksredskap i “bambu” i tron om att göra ett miljösmart och giftfritt val till barn. Ofta marknadsförs de som “helt naturliga” men innehåller egentligen en blandning av växtfibrer och plast – en kombination som inte är tillåten och som kan medföra hälsorisker.

Se över materialvalen

De senaste åren har det dykt upp produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel som är gjorda av en blandning av bambufibrer, bambumjöl majsmjöl eller andra icke godkända naturmaterial och någon form av plast såsom exempelvis melamin. I EU:s varningssystem om livsmedel, RASFF, har det varnats för att det finns produkter av den här typen som släpper ifrån sig melamin och formaldehyd till livsmedlet i så höga halter att de kan skada hälsan. Se därför över vilken typ av material som finns i tallrikar, muggar och köksredskap på skolor och förskolor i din kommun.

– Det finns plast gjord för kontakt med livsmedel och det är tillåtet att göra tallrikar i ren bambu, det är en kombination av dessa material som inte är tillåten. Fråga tillverkaren eller säljaren om du är osäker på vad de tallrikar eller muggar du har hemma är gjorda av, säger Maria Florin, chef för avdelning Säkra livsmedel på Livsmedelsverket.

Vanliga frågor och svar

Sammanställda frågor och svar om bambu och plats i tallrikar och muggar hittar du här: https://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel–kontroll/lokaler-hantering-och-hygien/material-i-kontakt-med-livsmedel/fragor-och-svar-om-bambu-och-plast-i-tallrikar-och-muggar

Här kan du läsa Livsmedelsverkets pressmeddelande från den 7/12 i sin helhet: https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/bambu-och-plast-otillaten-materialblandning-i-tallrikar-och-muggar?ll=1

På vår webbplats hittar du mer information om plast och hur plast påverkar det vi äter: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillagning-hygien-forpackningar/forpackningar/plast