Tiden går fort och det är snart dags att kartlägga matsvinnet igen inom offentliga måltider. Den 29 september är det den första internationella matsvinnsdagen, där tanken är att hela världen ska rikta blicken extra mycket på matsvinnet. Passa gärna på att mäta då!

Den 29 september är det alltså den första internationella matsvinnsdagen. Varför inte göra den veckan och veckan efter (vecka 40 och 41) till matsvinnsveckor i höst? Hänger ni på? Självklart går det bra att mäta andra veckor också. Det viktigaste är att mäta, så att vi kan följa utvecklingen och förstå var matsvinnet uppstår!

Kartläggningen 2019 visade att kommuner och regioner mäter och minskar matsvinnet för fullt. Men några uppgifter saknade vi.

I kartläggningen 2021 hoppas vi på…

  • att ännu fler verksamheter har mätt kökssvinn
  • att fler verksamheter har mätt mängden serverad mat
  • att äldreomsorgen har mätt i större utsträckning
  • att regionerna (sjukhusens) matsvinn är med i kartläggningen
  • att ännu fler utgår från den nationella mätmetoden.

Här kan ni läsa mer om nästa matsvinnskartläggning i ett tidigare blogginlägg och mätprotokollet som kan användas för att registrera era siffror.

Kartläggningen kommer ske via en enkät under 2021

Mer information kommer om kartläggningen under hösten. Det viktiga nu är ATT ni mäter ert matsvinn och registrerar siffror i det verktyg ni använder som ni kan dela med er av när enkäten för kartläggningen skickas ut 2021!