Nästa år följer vi upp förra årets kartläggning av matsvinnet i offentliga måltider. För att underlätta för så många som möjligt att mäta har vi tagit fram ett nytt mätprotokoll och en instruktionsvideo för hur ni använder det för att registrera era matsvinnssiffror. Häng på och mät ert matsvinn i samband med den första internationella matsvinnsdagen den 29 september!

I förra årets kartläggning lämnade 80% av landets kommuner matsvinnsdata. Kartläggningen visade att vid en vanlig skollunch slängdes i genomsnitt ett halvt hekto mat per matgäst. 28 ton mat skrapas av från tallrikarna. Men mest matsvinn uppstod vid serveringen – innan maten ens nått tallriken. 

De siffror vi frågar efter i kartläggningen 2021 ska vara från 2020. Den här gången hoppas vi även kunna redovisa regionernas (sjukhusens) matsvinn. 2019 samlade vi in siffror från en veckas mätning (fem dagar). Den här gången siktar vi högre och vill ha siffror från två veckors mätning, för att få ett mer representativt underlag.

Vi hoppas på ännu mer intressanta matsvinnssiffror

Den här gången hoppas vi att:

  • fler mäter kökssvinn
  • fler mäter mängden serverad mat
  • äldreomsorgen mäter i större utsträckning
  • regionerna (sjukhusens) matsvinn är med i kartläggningen
  • ni utgår från den nationella mätmetoden.

Passa på att mäta i samband med internationella matsvinnsdagen!

Den 29 september är det den första internationella matsvinnsdagen. Varför inte göra den veckan och veckan efter (vecka 40 och 41) till matsvinnsveckor i höst? Hänger ni på? Självklart går det bra att mäta andra veckor också. Det viktigaste är att mäta, så att vi kan följa utvecklingen och förstå var matsvinnet uppstår!

Använd gärna det nya mätprotokollet

Nu finns ett uppdaterat mätprotokoll för matsvinn i Excel där ni kan registrera era matsvinnssiffror och få dem sammanställda både lokalt och på verksamhetsnivå. Vi har också tagit fram en instruktionsvideo och instruktion i pdf om hur ni använder mätprotokollet.

Den nya versionen av mätprotokollet har nu funnits på webben i ungefär en månad och vi tror att några av er redan har börjat bekanta sig med det.

Protokollet utgår från den nationella mätmetoden för matsvinn, som beskriver vad som ska mätas och hur. Mätprotokollet används sedan för att registrera de siffror ni uppmätt. Men det går förstås utmärkt att använda andra digitala system och verktyg för att registrera ert matsvinn och medverka i kartläggningen.

Genom att mäta kan vi få syn på matsvinnet – och göra något åt det!

Mätprotokollet och instruktionsvideon finns längst ner på denna sida och i vår publikationsdatabas