Nu står ledigheter och högtider för dörren och det är hög tid att avrunda ett händelserikt måltidsår 2019.

Intressanta möten i regioner och kommuner

Vid sidan av skrivbordsarbetet med bland annat råd för sjukhusmåltider, matsvinnskartläggning och matsvinnshandbok har vi fått många möjligheter att komma ut och träffa måltidschefer och beslutsfattare i kommuner och regioner på seminariedagar och studiebesök. Tack för detta!! Både i Norrbotten och i Östergötland har regionala måltidsdagar anordnats inom ramen för livsmedelsstrategin. Vi har träffat vårdlärare, kostvetarstudenter, kommundietister, kockar och måltidsekologer. Vi har nätverkat digitalt med personer inom LSS-verksamheter, spelat in film och varit med på webbinarier. Vi har även träffat kollegor i Finland!

Överallt lyfts möjligheterna med att använda måltiderna i vård, skola och omsorg på ett bättre sätt än vi gör idag. Det finns en fantastisk potential och kraft i de offentliga måltiderna. Och när nu mat, miljö och livsmedelsförsörjning hamnat högt på agendan får de offentliga måltiderna fantastiska chanser att visa vad de kan bidra med.

Måltidsbloggen – Topplista 2019!

Måltidsbloggen har många läsare och ni blir fler och fler. Det är väldigt roligt. För oss är bloggen ett viktigt verktyg för att sprida goda exempel, berätta vad vi gör, tipsa om intressanta initiativ och fördjupa oss kring olika frågor. Två av de mest populära blogginläggen under 2019 är:

Specialkosterna är en het fråga. Fortfarande finns luckor där det inte är helt tydligt hur långt skolan har skyldighet att tillmötesgå önskemål om anpassad mat. Men vi får också signaler om att kommuner känner sig tryggare i att dra gränser, ofta i nära samverkan med elevhälsan, och på flera håll verkar inflationen i specialkoster ha lagt sig. Denna fråga kommer vi naturligtvis fortsätta arbeta med framöver!

Mat och miljö kommer självklart få fortsatt stort fokus framöver. Det handlar såklart om minskat matsvinn, men även om miljösmart menyplanering och val av råvaror.

Ett inlägg som ligger en bit ner på topplistan men som vi gärna vill lyfta fram är det om hur offentliga måltider bidrar till Agenda 2030:

Det här kommer vi arbeta vidare med – så att målen i Agenda 2030 blir konkreta och självklara för alla som arbetar med offentliga måltider!

Gott slut och gott nytt 2020!

Vi har mycket spännande på gång 2020 och ser fram emot att kicka igång ett nytt decennium tillsammans med er i januari! Men nu först vill vi på Kompetenscentrum önska er alla många sköna lediga dagar med fantastiska måltider och förhoppningsvis lite decembersol!

Vi ses och hörs 2020!

/Anna-Karin, Ulrika, Karin och Inger