Vad händer i Dalarna kring offentliga måltider? Vi kollade med kollegorna i kommun och region och fick mejlboxen full på nolltid! Här kommer en hälsning från Borlänge kommuns måltidsverksamhet! Engagemang, passion och tydlig styrning lyser igenom deras beskrivning av måltiderna i förskola, skola och äldreomsorg. Tusen tack Kristina Andrén, Verksamhetschef Kost- och lokalservice, för text och bild!

För Borlänge är EKO logiskt

Varje dag serveras 10 500 portioner mat på kommunens skolor och äldreboenden. Idag är 60 procent av den maten ekologisk, en ökning med över 31 procentenheter från 2017. Det nationella målet för 2030 är att 60 procent av maten ska vara ekologisk.

Arbetet att öka andel ekologiska inköp i denna höga nivå är en utmaning, dvs. en process som kräver kunskap, engagemang och intresse från både medarbetare, ledning och Upphandlingscenter. I ett pågående arbete med verksamhetens kockar har livsmedel konverterats, nya menyer skapats och upphandlingar arbetats om. Att servera mer ekologiska måltider består av en ekonomisk utmaning då dessa livsmedel kan vara dyrare. Arbetet balanseras med noggrann planering och klimatsmarta dagar i menyn, dvs. ökad andel vegetabilier.

Koldioxidbudget

Borlänge är en av tio kommuner i Sverige som nu har en egen koldioxidbudget. Budgeten visar att vi i Borlänge måste minska koldioxidutsläppen med 16,4 procent varje år mellan 2020 och 2040.

Kost- och Lokalservice har skrivit avtal med en klimatmodul så nu klimatberäknas måltiderna löpande med ambitionen att minska vår klimatpåverkan.

Matsvinn

Svinnarbetet fortgår och arbetas med aktivt.  Målet vi har är att 44 g/person ska minskas med 50% till 2030.

Kommunens egna djur

Kommunen har egna Highland Cattle djur som i projektet ”Återtaget” används i verksamhetens servering. Under 2018 återtogs 35 djur.

Samordnad varudistribution

En logistiklösning som leder till väsentligt färre transporter. Arbetssättet har sedan det infördes spridits till en rad andra kommuner.

(Tips från Livsmedelsverket! Se Mattankens webbinarium om samordnad varudistribition den 22 januari kl 13.30 – 14.45, läs mer på www.mattanken.se kolla även in Upphandlingsmyndighetens sammanställning på temat) .

Fair trade city

Arbete för rättvis handel och etisk konsumtion. Konverterat banan, kaffe, the, kakao.

Meny

Vegetariskt alternativ varje dag i skola och valbart i förskola.

Prisregn och utmärkelser

2018 fick verksamheten Borlänge kommuns Miljöpris, placerades på plats 9 i White Guide ”årets hållbara skolmatskommun” och placerades på plats 10 på Ekomatcentrums Ekomatsliga samt utnämndes som årets raket.

2019 placerades verksamheten på plats 5 i Ekomatcentrums Ekomatsliga samt utnämndes som en av fem kommuner till årets ”spjutspets”. Verksamheten var även i år nominerad i White Guide Junior och på topp tio i ”årets hållbara skolmatskommun”.

Engagerade medarbetare och kreativa verksamheter

I verksamheten idag har vi 70 kök med många engagerade medarbetare. Om vi ska lyfta fram några av dem som engagerar sig till det yttersta för att ge så bra service som möjligt så presenterar vi här:

Kungsljusets äldreboende

Fin dialog mellan verksamhet och Borlängebo. Goda relationer skapas med matgäst och deras önskemål hamnar i fokus. Spontana möten och besök av köket på avdelningen och tvärs om. Ett arbete tillsammans för att leverera den bästa service till Borlängebon.

Fyrklöverns förskola

Vår kock på enheten har ett underbart driv och engagemang att finnas för Borlängebon på ett sätt som uppskattas av kund och gäst. De mindre barnen får bland annat uppleva kreativa salladsupplägg i olika former och färger och beställa hamburgare från ett imiterat gatukök. Vår kock på plats har hjärtat på det rätta stället och har blivit intervjuad nyligen av finsk radio för hens engagemang vad gäller förskolemat. Radions benämning på intervjun är: ”Förskolan som lyckats få barnen att äta grönsaker”

Högt engagemang på Fyrklöverns förskola i Borlänge kommun -”Förskolan som lyckats få barnen att äta grönsaker”!
Kvarnsvedens skola

Årskurs 5 har arbetat med ämnet ”mat och näringsriktighet”. Eleverna har på sina NO lektioner under en månads tid fått lära sig om vikten av att äta rätt och hur de ska äta för att få i sig den dagliga rekommendationen. De har lärt sig om hur matsmältningssystemet fungerar, vilka ämnen kroppen får i sig/behöver vid intag av olika maträtter som till exempel köttfärssås med pasta, blomkålssoppa med pannkaka, panerad fisk samt tacofiskgratäng. Från köket har eleverna fått recept med all näringsinformation för hela maträtten som de sedan arbetat kring. Fint arbete mellan måltidsverksamhet och skola. Tillsammans går det att göra skillnad.

Samverkan mellan kök och pedagoger kring mat och hälsa på Kvarnsvedens skola i Borlänge.
Några av de eldsjälar som satt Borlänges måltider på kartan – och på topplistorna! Susanne Hero, kock vid Halvarsgårdars skola, Kenneth Ståhl och Linda Stenbäck från kost- och lokalservice.