Ni som var med på Måltidsdagarna förra året minns fördjupningen med Irene Mattisson kring myter om mat och hälsa. Nu finns en fortsättning på webben!

Vi fångade Irene och för ett samtal kring Global Burden of Disease – en stor internationell databas där olika hälsorelaterade risker ställs mot varandra. Ohälsosamma matvanor utgör en av de främsta orsakerna till sjukdom och för tidig död i Sverige. Men vad är det egentligen som är värst och hur ska man äta för att minska risken för sjukdom?

Filmen är ca 5 minuter och finns även på Livsmedelsverkets webbplats: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/sjukdomar-allergier-och-halsa/matvanor-sjukdom

På webbplatsen hittar du också mer information om Global Burden of Disease och såklart massor om vad som är bra mat för hälsan och planeten.

Maten – en avgörande risk- och friskfaktor

Vid sidan av tobak rankas idag våra matvanor som den främsta riskfaktorn för ohälsa och tidig död i befolkningen i Sverige. De största riskerna i matvanorna är att vi äter för lite fullkorn, frukt och grönsaker och för mycket salt. Här nedanför kan du titta närmare på diagrammen som visas i filmen.