För några veckor sedan inträffade ett matförgiftningsutbrott i en skola i norra Sverige. Ungefär 300 personer, både lärare och elever, insjuknade efter att ha ätit av skollunchen och det har sedan dess pågått en utredning om vad det var som orsakade utbrottet. Idag kom provresultat som visade att orsaken bakom matförgiftningen var höga halter av lektin från baljväxter. Just detta recept innehöll bruna bönor som en del av en köttfärs och bönröra. Lektiner finns naturligt i alla baljväxter och vi behöver därför vara noggranna med att vi tillagar dem på rätt sätt – precis så som det står på förpackningarna!

Att servera och äta mer baljväxter än vad vi generellt gör idag är bra för både unga och gamlas hälsa. Det är även bra för vår miljö – som ett hållbart och klimatsmart alternativ till kött. MEN det är jätteviktigt att ha kunskap om hur baljväxterna ska hanteras och tillagas på rätt sätt för att undvika att de orsakar lektinförgiftning.

Erbjud baljväxter – men tillaga dem på rätt sätt!

Bönor, ärtor och linser är rika på proteiner, B-vitaminer och järn – ett hållbart och miljösmart alternativ till kött. Därför är det bra om barn och ungdomar tidigt får lära sig att tycka om rätter med baljväxter. Baljväxter är protein- och fiberrika och hälsosamma både för vuxna och äldre. De är hållbara och uppskattade livsmedelsval både på sjukhus och inom äldreomsorg. Husmansfavoriter som fläsk med bruna bönor, ärtsoppa eller vita bönor i tomatsås har sin självklara plats på många matsedlar. Bönor, ärtor och linser ska dock inte serveras råa eller halvkokta. Detta eftersom otillagade baljväxter innehåller lektioner som kan orsaka besvär som illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor.

Det är alltså viktigt att läsa anvisningarna på förpackningar och i recept. Man behöver vara noggrann med både blötläggning och efterföljande kokning. När man lagar större mängder av baljväxter, i storkök till exempel, är det viktigt att röra om ordentligt i grytan och se till att allt blir ordentligt tillagat!

Läs mer:

Gå gärna in på Livsmedelsverkets webbplats för att läsa mer om Lektiner i baljväxter och hur man generellt bör hantera olika typer av bönor, ärtor och linser för att undvika lektinförgiftning.