Kompetenscentrum har avrundat vårterminen 2019 i Visby – händelsernas centrum så här i första veckan av juli. Almedalsveckan har bjudit på många bra möten och diskussioner där hållbar utveckling varit en tydlig röd tråd.

En tidig morgon på väg ner till seminarier, möten och diskussioner i Visby.

Vad är egentligen Almedalen?

Almedalsveckan benämns som världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor, kostnadsfri och öppen för alla. Evenemanget har utvecklats och förändrats mycket de senaste 10-20 åren. Antalet seminarier har ökat från 52 st år 2001 till rekordåret 2018 då 4 311 seminarier anordnades och Almedalen firade 50 år. I år hade vi att välja mellan 3 525 seminarier och vanligaste temat var hållbarhet. En hel del handlade om mat, hälsa och miljö. Almedalen är alltså som en gigantisk konferens med parallella spår för alla tänkbara samhällsfrågor. Kostnadsfritt! Seminarierna är nästan alltid upplagda som paneldiskussioner med skickliga diskussionsledare och oftast helt befriade från långa föreläsningar. Fokus är dialog och lösningar, och även mellan seminarierna är fokus på kontakter och diskussion. De seminarier vi bevakar och deltar på har nästan alltid paneler med några forskare eller experter, nåra som arbetar med frågan praktiskt och någon ansvarig politiker. Det ger ofta en väldigt intressant dynamik och nya infallsvinklar på frågor.

Almedalsstatistik, Dagens Samhälle.

Vi vill rikta ett stort tack till alla ni som arrangerade intressanta mötesplatser och diskussioner kring offentliga måltider i år! Särskilt till Kost och Näring som hade en egen innergård med aktiviteter där vi hängde och diskuterade mycket.

Boendet är såklart en utmaning i en liten stad som Visby, oftast hyr vi en lägenhet tillsammans med andra kollegor där vi klämmer in oss och ibland sover skavfötters och snackar till sent på nätterna. Lite som kollo!

Livsmedelsverkets Ulrika Backlund fd Brunn (t hö) i en Almedalspanel, denna gång kring frågan om minskat matsvinn.

Några reflektioner vi tar med oss 2019

  • Hållbarhet är hett. Vi är stolta att få arbeta med en bransch som utgör ett av de viktigaste verktygen i omställningen till en mer hållbar utveckling – den offentliga måltiden. Den har lyfts på en rad olika seminarier, inte bara av oss utan av många som ser värdet i bra offentliga måltider. För miljön, folkhälsan och en positiv samhällsutveckling.
  • Matsvinnet engagerar aktörer från jord till bord. Vi har fått diskutera allt från hur vi får in mer fiskrens i måltiderna som hur vi lär våra yngsta matgäster att inte slänga mat. Spännande och lovande!
  • Fisken och annan mat från vattnet är en bubblare! Det är inte alltid lätt att välja rätt fisk. Här hoppas vi kunna ge mer kunskap till er i köken tillsammans med andra myndigheter framöver. Upphandlingsmyndigheten har nya färska hållbarhetskriterier för fisk och Mattanken vid Jordbruksverket utlovar ett kommande “fiskpaket” tillsammans med Kost och Näring.
  • Specialkostfrågan kommer vara olöst och aktuell ett tag till. Kost och Närings stöd är under utveckling och vi hoppas på att få möjligheter att jobba med förtydliganden kring vad som gäller tillsammans med andra myndigheter. Se vår sammanfattande blogg på området som fortfarande är högaktuell http://maltidsbloggen.se/2019/01/specialkoster-i-forskola-och-skola/

Uppladdning inför hösten 2019

Almedalen ger alltid massor av idéer och inspiration till nya samarbeten och projekt. Vi ser fram emot att komma tillbaka utvilade och ta tag i höstens aktiviteter. Det blir bland annat en spännande matsvinnskartläggning, nytt matsvinnsmaterial för offentliga kök och en remissomgång på de nya sjukhusråden. Dessutom en mängd intressanta seminariedagar och möten med er i branschen. Glöm inte att ni alltid är välkomna att höra av er med synpunkter, frågor och önskemål på vår verksamhet! Eller bara prata mat!

Nu tar vi ledigt några veckor, vi ses i höst!

Ha en riktigt härlig sommar!

Läs mer: