I Norrbotten har man tagit fram en livsmedelsstrategi som man kallar för Nära Mat. Man har valt att aktivt fokusera på barnen och den väsentliga roll som kunskapen om var maten kommer ifrån kan spela. Norrbotten har satsat på detta så till den grad att man idag faktiskt har en person som arbetar med det man kallar för hållbar livsmedelskompetens i skolan.

Gunnar Jonsson – rådgivare på Länsstyrelsen, Åsa Rönnqvist – ledare och pedagog på Barncompaniet i Boden och Hulda Wirsén – samordnare Nära mat gästar podden Landet. Podden Landet är en podd av Landsbygdsnätverket. I detta avsnitt berättar de om hur de i Norrbotten jobbar med den regionala livsmedelsstrategin. I deras regionala livsmedelsstrategi har barnen en framträdande plats. Gunnar som arbetar som rådgivare på Länsstyrelsen har till och med ett specifikt uppdrag kring hållbar livsmedelskompetens i skolan.

Våra barn och unga är vår framtid. Dels våra framtida konsumenter och medarbetare, men också våra beslutsfattare. Att ha god kunskap om livsmedelsproduktion och norrbottniska förutsättningar känns oerhört centralt i vårt arbete
– Hulda Wirsén

Jag tänker att en början kan ju vara att barnen på förskolan får stifta bekantskap med att odla och se hur det växer och skapa en relation till det, det är färre som odlar hemma, men här kan vi skapa en förståelse och ett intresse
– Åsa Rönnqvist

Detta är hur spännande som helst tycker vi!
Tycker ni också att det låter intressant så kan ni höra Nära Mat-gänget berätta mer i podden Landet, avsnitt 85.

Mer om Nära Mat: