Kockar, lantbrukare och matproducenter – nu är det dags att sträcka på er! Den 14 mars 2019 spelar ni nämligen huvudrollen på den internationella skolmatsdagen som uppmärksammas i stora delar av världen.
Vem gör min måltid?’ är temat för dagen och uppmuntrar elever att tänka på sin favoritmat, ta reda på var den kommer ifrån och vem som lagat eller tillhandahållit den. Ta tillfället i akt att inför denna dag uppmärksamma era lokala mathjältar!

Bakgrund till Internationella Skolmatsdagen

I år firas, för sjunde året i rad, den Internationella skolmatsdagen (International School Meals Day, ISMD). Torsdagen den 14 mars är dagen ni ska skriva upp i kalendern. Dagen finns till för att uppmuntra barn och unga över hela världen att prata om maten de äter och vilken roll som maten spelar i deras liv. Att dagen uppmärksammas internationellt gör att möjligheten finns för skolor och klasser att ta kontakt med barn och unga i andra länder. Skolorna kan utbyta erfarenheter kring  mattraditioner, vanor och matkulturer eller helt enkelt bara ta del av andra länders mat och måltider. Mycket av aktiviteterna som sker internationellt och som leder upp till dagen kan följas på hashtaggen #ISMD2019 på exempelvis Twitter, Instagram och Facebook.

Årets tema – Vem gör min måltid?

Varje år har den internationella skolmatsdagen ett nytt tema och i år är temat ‘Vem gör min måltid?’.

Att prata om var maten på tallriken kommer ifrån, hur den odlas, hur den lagas och hur den äts erbjuder unika pedagogiska möjligheter att integrera ämnen som exempelvis geografi, biologi, samhällskunskap och den praktiska hemkunskapen. Ingen vet var de intressanta diskussionerna kan ta er och bara fantasin sätter gränserna.

Årets tema uppmuntrar barn och elever att dela med sig av och berätta om sin favoritmat. Samtidigt lär de sig något om människorna bakom maten, såväl lantbrukare som kockar. Det kan handla om råvarorna som odlas och produceras lokalt, cateringfirman som levererar favoritlasagnen eller den hyllade maträtten som lagas i köket av skolkocken. Elever oavsett ålder kan involveras och man kan både rita, skriva, skapa eller fotografera för att illustrera vad som är ens favoritmat och var den kommer ifrån. Det viktigaste är att fira den rika mångfalden av recept och favoriträtter som säkert kommer att finnas i varje klassrum och skola och öppna upp ögonen för människorna bakom maten! Kanske väcks intresset hos en framtida mjölkbonde eller en framtida kock i just er skola…

Inspiration och vilda idéer

  • Från skolkökets håll kan det vara kul att utgå från elevernas favoriträtter. Kanske vet ni redan idag vilka rätter som  önskas gång på gång? I annat fall kan man enkelt involvera eleverna och låta dem rösta fram sin favoritskolmat inför dagen. Anonyma lappar i en låda i matsalen fungerar utmärkt om man inte har något digitalt system att tillgå. Kröna favoriträtten eller rätterna! Kanske går det att tillaga någon av rätterna och servera torsdagen den 14 mars? Eller dela ut recepten till eleverna i matsalen?
  • Ta reda på varifrån råvarorna och ingredienserna till favoritmaträtten kommer och varifrån råvarorna köps in. Går detta att visa eller illustrera för eleverna i matsalen på något sätt? Lyft fram personerna bakom! Kanske finns det någon producent eller leverantör som är lokalt eller regionalt hemmahörande och som är villig att komma och hälsa på er skola någon gång? Kanske har de möjlighet att skicka en bild på sig själva eller en hälsning till eleverna som tycker om deras mat. Eller så gör ni tvärtom och skickar en hälsning från eleverna till matproducenten – den producenten får en garanterat bra arbetsdag!
  • Lyft fram kökspersonalen och gör torsdagslunchen till något speciellt. Vilka är de som jobbar i köket och vad är deras favoriträtter? Klä upp er era finaste förkläden och rockar! Borsta bort dammet på kockmössan och gå ut och prata med matgästerna i matsalen. Sträck på er – det är er dag på torsdag den 14 mars!

Mer inspiration på nätet

@intschoolmeals
#ISMD2019
#MyFood
www.internationalschoolmealsday.com