Idag lanserar Livsmedelsverket svinniska – ett nytt sätt att prata om matsvinn. Med hjälp av nyord som ”bäst-före-snooza” och ”kylchilla” ska fler slänga mindre mat i onödan

Vet du vad bäst-före-snooza betyder? Det är ett av de nya orden på svinniska och betyder att det är bra att titta, lukta och smaka på maten innan du slänger – inte tänka att maten inte går att äta bara för att bäst-före-datumet passerats. Om du dessutom har kylchillat, det vill säga haft tillräckligt kallt i kylskåpet så att maten håller längre, så kan du känna dig lugn.

Gissningsvis bäst-före-snoozar ni redan i era verksamheter och ni har säkert också redan börjat kylchilla men nu vet ni också att det finns nyord för dessa fenomen.

– Egentligen är det ganska enkla råd i ny kostym. Med glimten i ögat hoppas vi att detta ska bidra till att fler börjar prata om vad man som privatperson kan göra för att minska sitt eget matsvinn, säger Karin Fritz, projektledare för Livsmedelsverkets arbete för minskat matsvinn.

Till att börja med lanserar Livsmedelsverket ett tiotal nyord på webben och i sociala medier. Satsningen är tänkt att i första hand rikta sig till unga vuxna och barnfamiljer.

– Satsningen är en del av ett långsiktigt arbete för att minska matsvinnet. Alldeles för mycket ätbar mat går i soptunnan helt i onödan. Nu prövar vi nya sätt att nå och inspirera fler, säger Karin Fritz.

Vi delar från och med i dag i Facebook och Instagram @livsmedelsverket med hashtags #minskamatsvinnet #svinniska

Kanske kommer ni på fler exempel på bra nyord som handlar om att minska matsvinnet i er verksamhet? Tveka inte att skicka ett mail till maltiden@slv.se eller kommentera detta blogginlägg. Ni får gärna hashtagga aktiviteter ni gör som kan relateras till de olika nyorden. #bäst-före-snooza, #kylchilla, #svinnventera med flera.

Läs mer på http://www.livsmedelsverket.se/svinniska