Här i Uppsala väntar vi fortfarande på vårens intåg medan nästa stora temadag närmar sig med stormsteg. Den 30 mars är det återigen dags att sätta ljuset (släcka ljuset!) på vad vi gemensamt behöver göra för att kunna fortsätta leva på denna planet.  Klimatförändringar och förlust av den biologiska mångfalden är två ödesfrågor som vi behöver ta itu med. Exempelvis så lever vi i Sverige, genom vår livsstil och konsumtion, som om vi hade fyra jordklot att leva av. Det är inte hållbart och drabbar både djur och natur, men framförallt oss själva i slutändan. Detta uppmärksammas av årets Earth Hour 2019 där temat döpts till #Connect2Earth – för att du och naturen hör ihop.

Vad är Earth hour?

Earth Hour startades av Världsnaturfonden (WWF) för drygt tio år sedan, som en enkel symbolhandling för klimatet. Då var manifestationen liten, men med åren har den vuxit och nu engagerar den varje år hundratals miljoner människor i allt fler länder. Folk över hela världen släcker fortfarande lamporna som en signal till politikerna att ta krafttag för klimatet – men många som deltar gör också mycket, mycket mer. Bland dessa finns kommuner, offentliga verksamheter och då framförallt skolor och förskolor. Säkerligen är många av er som läser denna blogg en del av denna skara.

Mat, klimat och hållbara menyer

Många förskolor och skolor uppmärksammar Earth Hour en hel vecka eller mer i förväg och möjligheterna att delta sträcker sig utöver att enbart släcka lamporna. En konkret sak som vi faktiskt kan påverka, både som individer och som förebilder, är vad vi serverar och äter i de offentliga köken. Har ni redan planerat er Earth Hour-vecka?

Avsluta på topp med en restfest


Vägen mot mer växtbaserad, klimatsmart och hållbar mat trampas redan i princip alla landets kommuner. Att väga olika livsmedelsval mot varandra beroende på klimatsmarthet, ekologi, svenska mervärden eller produktionssätt är inte lätt men är redan vardag i många offentliga måltidsorganisationer. Trots detta ser vi ändå att det här finns en chans att verkligen visa framfötterna. Veckan inför Earth Hour (vecka 13) kan vara ett ypperligt tillfälle att visa vad de offentliga köken går för!
Satsa på en klimatsmart matvecka och avsluta på topp den 29 mars. Varför inte med tidernas restfest! Mängder av recept och tips finns att hitta på nätet så ingen anledning att uppfinna hjulet. Ta bland annat en titt på dessa sidor för inspiration:

  • One Planet Plates hållbara skolmeny: Inför årets Earth Hour har WWF tagit fram en meny som klarar One Planet Plates hårda kriterier – att äta inom ramen för en planet. Alla rätter ska enligt WWF uppfylla kraven på näringsinnehåll samtidigt som de har ett snittpris på ca. 10,50 sek per portion.
  • Klimatsmarta recept från WWF – Vill du äta inom planetens gränser? Här finns recept framtagna för Världsnaturfonden och Earth Hour av några av Sveriges främsta matkreatörer.
  • WWFs skolmaterial – Här finns lektionsupplägg, lärarhandledningar och mer att hämta. Dessutom har ni chansen att få kostnadsfria tatueringar till skolan om man beställer innan den 15/3. Gratis är gott!
  • EAT foundation, gänget bakom EAT Lancet-rapporten (som vi skrivit mer om i ett tidigare blogginlägg) har under en månads tid uppmanat till en planetär hälsoutmaning (Planetary health challenge). Inom utmaningen har en hel radda färgglada, vackra och växtbaserade recept publicerats av olika internationella matprofiler. Ni hittar till recepten vi deras blogg eller via #planetaryhealthchallenge på sociala medier. Nu går utmaningen mot sitt slut och avslutas den 15 mars men inspirationen finns kvar ett tag till.
  • Sist men inte minst vill vi tipsa om att lära och inspireras av varandra i de offentliga köken. Projektet Mattanken har samlat ett gäng receptsamlingar på sin hemsida – skapade för och av offentliga kök. Se hit för klimatvänliga receptsamlingar för offentlig måltid. 

Hur god kan ni göra er klimatsmarta mat?


http://wwf.se/earthhour
#connect2earth