Hur höjer man livskvaliteten och skapar måltidsupplevelser inom äldreomsorgen? Spana in vår film från Västerås stad och projektet SMAK och hämta inspiration till ditt eget utvecklingsarbete!

En film att inspireras av

Att äldre som får tillräcklig energi från dygnets alla måltider kan bevara sin hälsa, förebygga undernäring och bevara funktion har man för länge sedan förstått i Västerås stad. På Måltidsdagarna 2018 presenterade projektledare Jenny Radeck projektet SMAK. Vi har gjort en film som blev ett gott exempel på hur man med små förändringar kan höja kvaliteten i hela verksamheten – på lång sikt. Och få ännu nöjdare matgäster på köpet!

Vad innebär projektet SMAK?

Att skapa ett långsiktigt och bestående utvecklingsarbete kring mat och måltider för äldre på särskilt boende med syfte att höja måltidskvaliteten. Detta gör man genom att:

  • Involvera olika personalgrupper som får möjlighet att utveckla sitt arbete med dygnets alla måltider.
  • Ge personalen kunskap inom t ex näringslära, fysiologiska förändringar hos äldre och hur man konkret kan arbeta för att höja måltidskvaliteten.
  • Omsätta nya kunskaper i sin vardag på avdelningen med olika verktyg till hjälp, som SMAK:s recepthäfte 
  • Stötta personalen vidare i utvecklingsarbetet och följa upp att rutiner och checklistor följs.

“Det behövs inte så mycket för att det ska bli stora resultat faktiskt. Det handlar väldigt mycket om inställning och vilja och attityder…”

Marlon Rodriguez, enhetschef

“Det är väldigt stor skillnad, det är lite roligare här på nå´sätt”

Karin

Hur kan filmen användas?

Filmen är knappt 2,5 minuter lång och perfekt att titta på tillsammans på ett vanligt arbetsplatsmöte. Den kan också användas som inspiration till hur man kan utveckla arbetet med dygnets alla superviktiga måltider, både i ordinärt och i särskilt boende i äldreomsorgen.

Lästips och kontaktuppgifter:

Filmen finns på vår webbplats, där du även kan läsa om och få mer inspiration på området måltider i äldreomsorgen: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/maltider-i-vard-skola-och-omsorg/aldreomsorg

Läs mer om projektet SMAK på Västerås stads webbplats: https://www.vasteras.se/kommun-och-politik/vasteras-utvecklas/valfard-och-halsa/mat-och-maltidsmiljo.html

Vill du veta mer om SMAK eller kontakta Jenny Radeck? Kolla in SMAK på Facebook eller skicka ett mejl till jenny.radeck@vasteras.se

På måltidsbloggen hittar du fler goda exempel på hur andra jobbar med måltider i äldreomsorgen: http://maltidsbloggen.se/?s=%C3%84ldreomsorg