I fredags och lördags den 1 och 2 februari fanns vi med som utställare på Centerpartiets nationella kommundagar i Umeå. Här fick vi träffa förtroendevalda i kommun, landsting och riksdag från hela landet – alla från centerpartiet. Detta blev startskottet på en turné vi gör 2019.

Anna-Karin Quetel ger ett smakprov på vad vi ville förmedla till beslutsfattare i Livsmedelsverkets monter.

Öppna jämförelser väcker intresse

Den kartläggning vi gjorde i höstas av kommunernas offentliga måltider väckte stort intresse. Många ville veta hur deras kommun svarat och gjorde noga anteckningar i surfplattor och anteckningsblock.

I vår monter fick vi bra samtal med förtroendevalda i nästan 30 kommuner och regioner runt om i landet.

Stort engagemang för mat, måltider och landsbygd

Vi har pratat mycket äldreomsorgsmåltider och särskilt utmaningarna i hemtjänsten där innovation och nytänk behövs för att få till ett socialt sammanhang kring måltiden och fler måltider per dag. Vi har också bevittnat ett stort engagemang för att köpa in kött och fågel från svenska gårdar och gärna närproducerat från region och kommun. Några lyckas bra, andra känner fortfarande att det är svårt. Men frågorna handlar ofta mer om att få de lokala leverantörerna att VILJA leverera till de offentliga köken än att det är själva upphandlingen som ställer till det. Vi har här kunnat hänvisa vidare till goda exempel i kommuner samt till Upphandlingsmyndigheten och Mattanken på Jordbruksverket. Mattanken har för övrigt en grymt bra lista på över 150 aktuella kommunala måltidspolicyer!

Ekologiskt eller närproducerat eller både och?

Middagen på kvällen bestod av en stor (svensk) biff med rotfruktspuré, potatis och rotfruktsallad.

Många såg svårigheter i att öka användningen av ekologiska livsmedel i offentliga kök och samtidigt få in en hög andel svenska produkter. För miljöns skull behövs lite av båda, men framförallt behöver vi se till att maten blir lite grönare – det vill säga lite mer växter och lite mindre kött. Och att vi inte producerar mat som hamnar i soptunnan. Miljömässigt hållbara måltider är ett pussel i sig som kräver att vi håller många tankar och ambitioner i huvudet samtidigt. Detta helhetsperspektiv hoppas vi få diskutera mer under året.

Turnén fortsätter

Emelie Eriksson och Anna-Karin Quetel framför Livsmedelsverkets matiga och hållbara monter.

I mars träffar vi och kollegorna förtroendevalda inom Socialdemokraterna i Örebro och i april bär det av till Karlstad för att träffa Moderaterna. Vi kommer att finslipa siffrorna från kartläggningen och se till att alla vi möter förstår måltidernas betydelse för en hållbar samhällsutveckling. Och att bra måltider kräver ett tydligt ledarskap!