Under våren 2018 implementerades ett nytt måltidskoncept på Södersjukhuset, då ett nytt tillagningskök stod klart. Kolla in filmen från “SöS” och vart resan har tagit dem!

I höstas fick vi en inblick i hur arbetet med måltider fungerar på Södersjukhuset. Vi fick ta del av hur logistiska utmaningar har lösts genom digitala verktyg och hur matsvinn har minskat genom flexibilitet. Vi har också gjort en film om deras arbete som blev ett gott exempel på hur goda och trivsamma måltider kan lyfta hela sjukhusvistelsen för att de är just goda och hamnar i magen!

Vad har varit fokus under förändringsresan?

Alla har inte möjlighet att bygga ett nytt tillagningskök, men stora förändringar kan uppnås genom att tänka lite annorlunda, samverka med andra professioner och våga skala ner. På Södersjukhuset har fokus varit att förenkla logistiken med att beställa mat till patienter, att minska matsvinnet och förändra synen på vad som egentligen är sjukhusmat.

Det är lite ny värld när man inte jobbat med sjukhusmat förut, men vi jobbar ju inte med traditionell sjukhusmat känns det som.

Håkan Lundholm, Köksmästare

Genom att patienten får välja mat så tror vi också att det är större chans att patienten äter upp maten ordentligt.

Patric Gill, Kostchef

Vilka effekter har uppnåtts under resans gång?

  • Större valfrihet med flexibla måltider – Patienter och anhöriga kan enkelt se utbudet av och välja huvudrätt, mellanmål, sallad och efterrätter direkt på avdelningen – vilken tid på dygnet som helst.
  • Mer resurser med minskat antal specialkoster – Menyns utvalda rätter är både laktos- och glutenfria och speciellt utvalda för att passa många utifrån både medicinska behov, men även egna preferenser. Med färre avvikelser att hålla reda på i köket kan kockarna lägga mer tid och omsorg på huvudmenyn.
  • Minskat matsvinn – Genom en app registreras alla måltider som tas ut från avdelningens kylskåp. Det blir en inventering för köket som då vet vad som behöver fyllas på och kan planera vilka mängder som behöver tillagas av resp. rätt.

Hur kan filmen användas?

Filmen är 2,5 minuter lång och perfekt att titta på tillsammans på ett vanligt arbetsplatsmöte. Den kan också användas som inspiration till hur man kan utveckla måltidsplanering på både sjukhus och äldreomsorg!

Vill du bidra till vårt arbete kring sjukhusmåltider?

Nu kickstartar vi vårt arbete med att revidera skriften Sjukhusmåltiden – en viktig del av vården. Vad tycker du är viktigt att vi belyser när vi nu ser över vårt stöd till er som jobbar med måltider inom hälso- och sjukvården? Vi tar tacksamt emot inspel och synpunkter! Skicka ett mejl till emelie.eriksson@slv.se

Lästips och kontaktuppgifter:

Filmen finns på vår webbplats, där du även kan läsa mer om måltider på sjukhus: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/maltider-i-vard-skola-och-omsorg/sjukhus

Vi har tidigare skrivit ett längre blogg inlägg om måltiderna på Södersjukhuset, läs det här: http://maltidsbloggen.se/2018/10/sjukt-gott-pa-sodersjukhuset/

Vill du komma i kontakt med Patric Gill, kostchef eller Linda Hagdahl, verksamhetsutvecklare för måltiderna på Södersjukhuset? Skicka ett mejl till patric.gill@sll.se eller linda.hagdahl@sll.se

På Instagram kan du följa deras arbete på @maltidenpasos eller #maltidenpasos