Med måltidsnyckeln har förskolorna i Västerhaninge hittat ett framgångsrecept. Spana in filmen som visar hur de jobbar och vad det har lett till!

På måltidsdagarna presenterade Maria Sandström med kollegor från Västerhaninge Norra förskolor sitt arbetssätt kring Måltidsnyckeln. Vi har också gjort en film om deras arbete som blev ett riktigt bra exempel på hur man kan använda måltiderna för att utveckla hela förskolan!

I grunden ser de att det handlar om att jobba tillsammans på förskolan för en hållbar framtid. Fokus är:

  • Måltider som gör skillnad och som är en viktig del i av vår pedagogiska verksamhet
  • Skapa goda matvanor och ge barnen en hälsosam start på deras livslånga matresa
  • Märkvärdiggöra måltiden – får ta plats och fokus

I filmen får vi höra tre röster från verksamheten – Sara Svebäck, förskollärare, Lotta Rand, intendent och Antonio Trabucho, förskolekock.

Sara Svebäck, förskollärare:

Vissa barn tycker det är jättejobbigt med grönsaker. Det här blir ett sätt att leka fram och ha roligt kring maten istället.

Lotta Rand, intendent:

Vi ville jobba med måltider som gör skillnad!

Antonio Trabucho, förskolekock:

Att göra en upplevelse till en vuxen som redan har erfarenheter, men att göra upplevelser till ett barn som aldrig träffat maten förut – det är inte så lätt!

Antonio Trabucho, förskolekock

Några konkreta aktiviteter där måltiderna utgör navet:

  • Gästkockar där barnen får laga mat i köket
  • “Håriga smörgåsen” till mellanmål
  • Veckans grönsak
  • Odling

Ser de några effekter? Ja, det äts mer mat, framförallt mer grönsaker. Och så har matglädjen ökat. Det gillar vi! 🙂

Hur kan filmen användas?

Filmen är 2,5 minuter lång och perfekt att titta på tillsammans på ett vanligt arbetsplatsmöte. Den kan också användas som inledning till en diskussion om hur ni vill utveckla måltiderna på era förskolor!

Läs mer

Filmen finns även på vår webbplats: https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/maltider-i-vard-skola-och-omsorg/forskola

Vi har bloggat om Måltidsnyckeln tidigare, se denna länk: http://maltidsbloggen.se/2018/06/maltidsnyckeln-nyckeln-till-framgang-i-haninges-forskolor/

Du kan även titta på bilderna de visade på Måltidsdagarna 2018 här: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/maltider-vard-skola-omsorg/dokumentation/2018/maria-sandstrom-maltidsnyckeln_nyckeln-till-framgang-i-vasterhaninge-norra-forskolor.pdf

Kontaktuppgifter till medarbetarna finns på kommunens webbplats: https://www.haninge.se/forskola-och-skola/forskola-och-barnomsorg/forskolor/https://www.haninge.se/forskola-och-skola/forskola-och-barnomsorg/forskolor/