De senaste dagarna har vi ägnat oss åt att knyta ihop den stora säcken som 2018 resulterade i. Det har verkligen varit ett häftigt och händelserikt år! Vi har arbetat med allt från beredskapslistor till policykartläggning. Det var svårt att välja men här kommer fem av våra egna favoritkarameller från det gångna året.

Plats 5. En gemensam metod för att mäta matsvinn har länge efterfrågats och 2018 blev året då vi satte ner foten och tillsammans med kommuner, landsting, organisationer och forskare tog fram en sådan.  Nu fortsätter arbetet med att få den nya metoden att användas så att vi illa kvickt kan börja samla in och jämföra matsvinnsstatistik på regional och nationell nivå! Här är hög tid att agera om vi ska halvera matsvinnet till 2030.

Plats  4. Råden för skolmåltiderna uppdaterades och nylanserades under hösten med ett stort medialt gensvar. Fantastiskt roligt att se hur det pedagogiska perspektivet och måltidernas koppling till Agenda 2030 fick så stort fokus. Det bådar verkligen gott för en fortsatt utveckling av skolmåltiderna i Sverige. Skolmåltider i världsklass är ingen överdrift, vi börjar känna oss ganska övertygade om att många skolor verkligen är där. Sveriges skolor och kommuner sitter här på en enorm kunskapsbank att ta tillvara och exportera internationellt. Vi har all rätt att vara mycket stolta och fortsätta arbeta för att måltiderna får bli en tydlig del  av skoldagen. 

Plats 3. Livsmedelsverket gav ut nya råd för äldreomsorgens måltider som gett ett helt nytt ljus och fokus på måltidernas mjuka värden. Vi är så stolta och glada över den stora uppmärksamhet och det varma mottagandet råden har fått ute i era verksamheter! På denna punkt lägger vi också in alla de spännande seminariedagar vi fått medverka på ute i regioner och kommuner. Men arbetet med äldreomsorgens måltider har bara börjat, vi kommer fortsätta sätta ljus på måltiderna till våra äldsta medborgare under kommande år.

Plats 2. Den nationella kartläggningen av kommunernas måltider som genomfördes 2018 blev en riktig milstolpe och en viktig kunskapsbas för vårt och andras fortsatta arbete. Tack vare den goda uppslutningen från alla er ute i kommunerna fick vi en bra bild av de kommunala måltiderna 2018. Det är otroligt glädjande att se hur mat och måltider hamnat på den politiska agendan i åtta av tio kommuner och att kompetens och livsmedelskvalitet prioriteras högt! Vi kommer arbeta vidare med resultaten och fördjupa oss i vissa frågor under nästa år. Vi kommer också föra dialog med er om vad vi egentligen ser som relevant och viktigt att följa upp över tid.  Även här handlar det om att mäta samma saker och använda statistik på både lokal, regional och nationell nivå.

Plats 1. Sist men absolut inte minst – Måltidsdagarna 2018 – vilket lyckopiller att suga på! Det finns en sån grym energi i den offentliga måltidsbranschen och den lyste verkligen igenom när vi träffades i Stockholm den 20 och 21 november. Vi fick höra både om utmaningarna och problemen vi måste lösa, men fick också ta del av praktiska lösningar, nytänkande och innovation för att nå dit. De offentliga måltiderna kan verkligen göra skillnad för människors hälsa, välbefinnande och för en miljömässigt hållbar konsumtion. De är en självklar del i arbetet för en hållbar framtid.

Stort tack för allt engagemang, alla idéer och svåra frågor ni servat oss med under året. Det är med mycket glada miner vi knyter ihop säcken för 2018. Framförallt för att där finns så mycket kul och utmanande att plocka upp igen 2019 när vi kickar igång det nya året! Och dessutom tänkte vi slänga in några nya paket då! 🙂 Tills dess – ha en riktigt skön ledighet med god mat och mycket avkoppling.

Från alla oss på kompetenscentrum! GOD JUL!!!