Sverige och Finland har en lång gemensam historia när det kommer till skolmat och vi är idag de enda länder i världen som erbjuder helt kostnadsfria måltider till alla elever i grundskolan.

De politiska beslut som ligger till grund för båda ländernas skolmåltidssystem togs på 1940-talet och vilar på ungefär samma grund. Ambitionen att ge alla barn samma möjligheter att tillgodgöra sig undervisningen i skolan genom att få äta sig mätta vid lunchen.

Jubileumsseminarium 10 december

På måndag den 10 december anordnar Finlands svenska Marthaförbund ett jubileumsseminarium i Helsingfors dit vi blivit inbjudna att medverka och fira finsk skolmats 70-års jubileum. Läs mer om evenemanget på Marthaförbundets Facebooksida https://www.facebook.com/events/1072163316264428/permalink/1122331921247567/

Du kan också följa eftermiddagens seminarium live på denna länk: http://bit.ly/yayoutube

Nordisk nätverksträff på förmiddagen

På förmiddagen den 10 december anordnas en nordisk nätverksträff med syftet att ge en överblick över aktuella frågor inom offentlig måltid i fråga om barn och unga i Finland, Sverige, Norge och Danmark samt i Norden. Vi kommer också diskutera möjligheter till nya samarbeten och nätverk.

Har ni medskick till diskussionerna – hör av dig direkt till anna-karin.quetel@slv.se!

Vi återkommer såklart med en rapport här på Måltidsbloggen efter mötet.