Förskolorna i Västerhaninge Norra förskolor, totalt fyra förskolor, hade denna dag bjudit in övriga förskolechefer, intendenter, kockar och pedagoger inom förskolorna i Haninge kommun till en workshop för att visa sitt arbete med “måltidsnyckeln”. Måltidsnyckeln är deras namn på projektet som handlar om att utveckla förskolorna genom bättre måltider. Initiativet har tagits av förskolechefen Maria Sandström och intendenten Lotta Rand och projektet startade i början av 2017 med en föreläsning om måltidspedagogik och där också Livsmedelsverket var med och pratade om råden “bra mat i förskolan”. Sedan gick startskottet för projektet “måltidsnyckeln”. Målet och syftet är att maten hamnar i magen och hållbar utveckling. Haninge kommun har grundläggande mål inom det systematiska kvalitetsarbetet kopplat till måltider. Västerhaninge Norra förskolor har utifrån detta tagit fram utvecklingsmål för köken:

 • vi arbetar med måltidspedagogik – lärandet om mat och måltider
 • vi arbetar med Livsmedelsverkets måltidsmodell
 • laga maten från grunden minst 85 %
 • ekologiskt minst 50 %
 • grönsak/frukt/bär till varje måltid
 • säsongsgrönsaker serveras varje månad
 • vi arbetar för mindre socker på förskolan
 • veckans grönsak
 • gästkockar i köket
 • hårig smörgås
 • smoothies
 • digitalt utforskande
 • hållbar måltid

 

Workshopen bestod av olika utställningar med bilder och exempel från verkligen kopplat till Måltidsmodellen. Varje del i Måltidsmodellen hade en station. Alla deltagare på workshopen fick skapa sin håriga macka som sedan intogs samtidigt som projektet presenterades av förskolechefen Maria Sandström och intendenten Lotta Rand. Förhoppningen med denna workshop var att fler förskolor skulle inspireras till att vilja arbeta på ett liknande sätt.

Maria Sandström var noga med att säga att detta bara är början på ett arbete som kommer att fortsätta.

Är du intresserad och vill veta mer får du gärna kontakta förskolechef Maria Sandström maria.a.sandstrom@haninge.se

Det var en inspirerande eftermiddag även för oss. Kul att se arbetsglädjen och yrkesstoltheten hos medarbetarna på förskolorna! Och underbart när goda exempel delar med sig och sprider sina idéer till andra på det här sättet!