Livsmedelsverkets Måltidsdagar går i år av stapeln den 13-14 november på Berns i Stockholm. De arrangeras för femte året i rad och brukar vara välbesökta och väldigt uppskattade av deltagarna. Här samlas samhällsförändrare (måltidsfolk) från hela landet kring måltiderna som ett konkret verktyg för bättre matvanor, minskad miljöpåverkan, hållbar livsmedelsproduktion och en mer jämlik hälsa. Årets tema är Offentliga måltider som spjutspets för ett hållbart och jämlikt samhälle.

Nu börjar programmet med föreläsare och utställare att ta form. Välkommen med din anmälan!

En förhandstitt på programmet

Bild på flyer för Måltidsdagarna 2017 - Offentliga måltider som spjutspets för ett hållbart och jämlikt samhälle

Bild på flyer för Måltidsdagarna 2017 – Offentliga måltider som spjutspets för ett hållbart och jämlikt samhälle

(Start 13:00. Mingelmat serveras från 17:00)
Träffa företrädare för måltidsverksamheter i kommuner, landsting och regioner från både Sverige och Norge.
Ta chansen att träffa kollegor, diskutera utmaningar och inspireras av andra. Korta presentationer från scenen under hela eftermiddagen. Göteborgs Stad, Helsingborgs stad, Region Västmanland, Växjö kommun, Skara och Vara kommun är bara några av de verksamheter som delar med sig av lyckade koncept, goda idéer och glädjefyllda matmöten. Fler utställare hittar du på Livsmedelsverkets hemsida.

Tisdag 14 november – Seminariedag

(Start 9:00 kaffe och registrering. Programmet startar 09:30 och avslutas 16:15)

Några av dagens höjdpunkter:

  • Hör Elisabeth Backteman, statssekreterare hos landsbygdsminister Sven-Erik Bucht om offentliga måltiders betydelse för jämlik hälsa och hållbarhet och roll livsmedelsstrategin
  • Inspirerande tankeväckare – Jämlikhet och hållbarhet i praktiken med kommuner i framkant.
  • Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström om jämlika och hållbara måltider
  • Vad händer just nu? Aktuellt från Livsmedelsverket
    – När kommer resultaten från Riksmaten Ungdom?
    – Hur jobbar vi med matsvinnsarbete?
    – Senaste nytt på allergifronten och
    – Farliga ämnen eller goda bakterier?
  • Parallella seminarier
    – Nya råd för äldreomsorgens måltider, vad är egentligen nytt?
    – Tre heta frågor i förskola/skola – Schemalagda luncher, Plastfritt i förskolan, Regeringens nya ekomål: 60 % till 2030!
  • En kommun är också ett livsmedelsföretag. 17 operativa mål i livsmedelskontrollen, hur berör de offentliga måltider?
  • Upphandlingsmyndigheten – strategisk upphandling av livsmedel och måltidstjänster
  • Dagen avslutas tillsammans med Paul Svensson, krögare och inspiratör och Ida Texell, ledamot i regeringens Agenda 2030-delegation och räddningschef på Brandkåren Attunda.

Mer information om praktiska detaljer, pris och hur man anmäler sig finner ni på vår hemsida: Måltidsdagar 2017
Anmäl dig senast 23 oktober!

Vill ni presentera ert arbete på branschmässan?

Vi har fortfarande ett fåtal platser kvar för intresserade kommuner, landsting eller regioner som vill vara utställare på branschmässan!
Gör ni något smart kring måltiderna som ni vill berätta om ? Det kan handla om allt från metoder för samarbete och hur ni tar reda på vad matgästerna tycker, till minskat svinn och miljömedveten upphandling.

Mejla intresse och en kort beskrivning av ert projekt/aktivitet senast den 8 oktober till Eva Sundberg, eva.sundberg@slv.se.

Hoppas vi ses den 13-14 november!

Varmt välkomna!