Matsvinn i de offentliga köken är ett ämne som just nu engagerar oss och många andra. Det är ju helt galet att vi kastar och häller ut mat och dryck som på olika sätt belastat miljön när den producerats, förädlats och tillagats och som vi köpt in för skattepengar.Att helt få bort svinnet är inte realistiskt men att ta sikte på det mål som finns i FN:s Globala hållbarhetsmål Agenda 2030 om att halvera matsvinnet till år 2030 är absolut nåbart. Det är vår övertygelse efter att förra veckan varit land och rike runt och pratat kring dessa frågor med måltidsansvariga, livsmedelsföretagare och livsmedelsgrossister. Det finns ett stort engagemang från alla håll att minska matsvinnet.

Att titta, lukta och smaka på mat och dryck innan man kastar kan minska matsvinnet avsevärt.Ofta är mat som är märkt bäst-före bra även dagen efter och ofta längre! Om vi exempelvis slutar att hälla ut mjölk på förskolor, skolor och äldreboenden bara för att bäst-före datumet passerat kan vi spara både på miljön och skattepengarna. Titta, lukta och smaka innan den kasseras! Många gånger håller mjölken flera dagar längre än vad som står på förpackningen, avgörande är hur kallt den förvarats. Exempelvis håller mjölk som förvarats i 4 grader 4- 6 dagar längre än den som förvarats i 8 grader.

Vi har tagit fram en bild som kan vara till hjälp kring frågan “vad gör jag med maten efter utgångsdatum?”. Det gäller att hålla isär det där med bäst-före och sista förbrukningsdag. Mat som är märkt med sista förbrukningsdag ska inte användas efter angivet datum.

Ni hittar bilden i olika versioner för nedladdning på vår webbplats här