Vet ni hur mycket mat som hamnar i elevernas magar? Använd mat-i-magen-verktyget!

Nu finns ett enkelt sätt att mäta hur mycket mat som hamnar i magen. Som en del av SkolmatSveriges verktyg finns nu en mall för att hjälpa skolor att mäta konsumtion på ett jämförbart sätt.

Ingen mat gör nytta förrän den hamnar i magen, sägs det. Hur mycket av den näringsriktiga och kostnadsfria skollunchen som erbjuds idag äts faktiskt upp? Det vet vi ganska lite om. Om det mäts över huvud taget kan det göras på olika sätt som gör att resultaten kan bli svåra att tolka. Hur kan man mäta det på jämförbart sätt? Nu finns en mall som en del av SkolmatSveriges verktyg.

Mät under en vecka hur mycket mat som ställs fram i serveringen, hur mycket som blir över, hur mycket som blir tallriksvinn och hur många matgäster ni har. SkolmatSverige räknar automatiskt ut den genomsnittliga portionen, och på köpet får du information om närvaro och svinn. Om mätningen görs på kommunnivå kan ni jämföra er med andra som har gjort mätningen och se hur ni ligger till.

Läs mer om hur du gör på http://www.skolmatsverige.se/konsumtionsmatning

20161115_091815

Emma Patterson på SkolmatSverige är alltid redo att svara på frågor – bilden är från vår Måltidsdag.