I dagarna har det rapporterats mycket om linfrön i media. Livsmedelsverket avråder sedan 1 år tillbaka från att äta krossade linfrön. Däremot är det ingen fara att äta en till två matskedar hela linfrön per dag. Men att äta för mycket är inte bra. Fröna innehåller ämnen som kan bilda vätecyanid.

Många äter linfrön för att hålla igång magen. Det är till exempel vanligt bland äldre personer, för att motverka förstoppning. Inom äldreomsorgen är recepten på “Pajalagröt” och “Rävlandaröra” väl spridda och de kan man tryggt fortsätta servera. Båda innehåller hela linfrö men endast ca 1-2 teskedar per portion.

Linfrön bildar ett slem som gör att maten passerar lättare genom tarmarna. Hela linfrön passerar genom kroppen utan att så mycket vätecyanid bildas, därför är det ingen fara att äta en begränsad mängd hela frön. När de är krossade eller malda blir innehållet i linfröna mer tillgängligt för kroppen. Detta kan öka risken för att drabbas av negativa hälsoeffekter.

Det finns ännu inte tillräckligt med kunskap för säga hur mycket krossade linfrön man kan äta utan risk för att skada hälsan. Därför är vårt råd att inte äta krossade linfrön.

Vi får en hel del frågor om detta, både från allmänheten och yrkesgrupper, och vi har därför samlat dessa frågor samt svaren på vår webbplats:

Cyanogena glykosider och vätecyanid – linfrö