Kompetenscentrum följde med intresse TV-programmet om hemtjänsten och den efterföljande chatten. Programmet visade sig till stor del handla om bekymmer kring mat och måltider. En kvinna gav noggranna instruktioner om de varor som skulle köpas hem till henne “Det ska vara den rödvitrutiga paketen – det är viktigt med det” påpekade hon. Det blev rätt paket av just den varan, men däremot fel mjölk och för mycket frukt. Inslaget visade tydligt hur viktigt det kan vara med de små detaljerna för att man ska få den mat man är van vid och vill fortsätta äta, även om man själv inte längre klarar att ta sig till affären. En annan kvinna hade tappat matlusten och gårdagens lunch skrapades ned i soppåsen dagen därpå. Samma sak dag efter dag. Flera av inslagen visade på den ensamhet som många äldre hemmaboende känner, kanske sedan en livskamrat gått bort.

…ett socialt sammanhang och meningsfull sysselsättning som gör livet värt att leva ett tag till

I programmet konstateras att arbetet i hemtjänst är komplext och de som arbetar behöver ha en mycket bred kompetens på flera områden. Inte minst på området mat och måltider. En av omsorgspersonalen hade fått tips om en “glass” med mycket energi som hon gjorde till en dam som genast fick upp aptiten och därefter åt även av den andra maten för första gången på ett bra tag. I chatten efterfrågades receptet på glassen och det löd: Maränger, näringspulver, grädde, mjölk, sylt. “Näringspulver” är en något vag beteckning och kan bestå av ren energiberikning i form av kolhydrater medan andra pulver även innehåller protein. För många äldre är ett proteintillskott välkommet, men vilket pulver man väljer bör diskuteras med sjuksköterska, läkare eller dietist, då vissa sjukdomstillstånd kan göra att extra protein ska undvikas.

Det finns många sätt att peta in lite extra för de med dålig aptit och där “varje kalori är en bra kalori”. Kan man förmå den äldre att få i sig något litet flera gånger om dagen ökar chansen att tillgodose behovet av energi och näring. Dessutom kan, som visades i programmet, aptiten komma igång när man väl får i sig något energirikt. Sött är den smak som bevaras bäst och därför passade den söta glassen bra för damen i inslaget. Beror däremot aptitlösheten på illamående kan något salt eller syrligt fungera bättre. Oliver, en sillbit, salta kex, chips, citronläsk…man får prova sig fram. Och så kanske den viktigaste av alla frågor i sammanhanget – ett socialt sammanhang och meningsfull sysselsättning som gör livet värt att leva ett tag till.

Vi vet att det runt om i Sverige finns verksamheter som samlat ihop tips och gjort häften med bra mellanmål som passar i hemtjänst. Bra saker som finns färdigt i butiken eller som går fort att sno ihop utan att behöva mixer eller matberedare. Har ni något ni vill dela med er av så skicka det till oss på Kompetenscentrum så ska vi se till att lägga upp det på vår hemsida!

Redan idag finner ni en del tips här:

http://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa–miljo/maltider-i-vard-skola-och-omsorg/aldreomsorg/inspiration-aldreomsorg/