Självständig i teorin, undernärd i praktiken? Livsmedelsverkets seminarium i Almedalen 2016

Nästa vecka drar den årliga Almedalsveckan i Visby igång igen. I år fokuserar vi på Livsmedelsverket på måltiderna för äldre med hemtjänst, ett ofta förbisett område som vi nu hoppas att fler ska uppmärksamma och ta tag i.

Hur kan kommunerna se till att det fungerar med maten, så att äldre kan bo kvar hemma med bibehållen hälsa? Vad är möjligt med pressad ekonomi, hög personalomsättning och låg kompetensnivå? Vad kan nationella myndigheter och politiker göra?

Det diskuterar vår moderator Pär Bergkvist tillsammans med en namnkunnig och engagerad panel:

  • Susanne Rolfner Suvanto, regeringens särskilda utredare för att ta fram en nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen, Regeringskansliet
  • Annica Sohlström, generaldirektör, Livsmedelsverket
  • Yngve Gustafson, professor i geriatrik, överläkare och känd från tv-serien Sveriges bästa äldreboende, Umeå universitetssjukhus
  • Mikael Sanfridsson (S), kommunalråd och ordförande i äldrenämnden, Linköpings kommun
  • Britta Schröder, områdeschef äldreboende, korttidsenhet och hemtjänst, Östra Göteborg

Efter seminariet har Livsmedelsverkets teamchef Eva Sundberg ett eftersnack med Christina Tallberg, PRO och Christina Rogestam, SPF.

Tid för seminariet är 5 juli, kl. 10.15–11.15. Platsen är Hälsodalen, S:t Hans Café, S:t Hans plan 2 i Visby. Läs mer på livsmedelsverket.se/Almedalen.