I veckan publicerades ett temanummer om måltiden i Lärarnas nyheter (nr 4 2016). Där finns många intressanta artiklar om måltidspedagogik och hur förskolan kan använda måltiden på allra bästa sätt. I en av artiklarna får Livsmedelsverket berätta om råden Bra mat i skolan och hur vi tänker kring revideringen som görs i år. Artiklarna pekar verkligen ut måltiden som en viktig del av förskoledagen och ger många exempel på hur den kan tas tillvara och användas pedagogiskt och medvetet.

Det är inte ovanligt att förskolor ägnar tre timmar om dagen åt måltider och då är det smart att ta till vara dessa tillfällen. Pedagogerna sitter på några av de viktigaste nycklarna till att måltiden ska bli bra – och måltiden handlar inte bara om maten på tallriken.

Det är häftigt vad bra en måltid på förskolan kan bli när både pedagoger och kockar slår ihop sina påsar och jobbar mot samma mål!

Reviderade råd

Just nu arbetar vi för fullt med att finslipa de reviderade råden Bra mat i förskolan. De nya råden utgår tydligt från pusslet, dvs Måltidsmodellen, och ger stöd hur förskolan kan arbeta med måltidskvalitet inom alla de olika områdena. Vi ser fram emot att släppa den nya versionen på en öppen remiss i mitten av maj och få era synpunkter. Råden planeras sedan att lanseras i mitten av september!

Mer info kommer såklart här på bloggen och på Livsmedelsverkets webbplats!