Nu har smör- och margarindebatten blossat upp igen kring måltiderna i skola och förskola och som vanligt väcker det engagemang i sociala medier. Fastän alla parter menar väl så är det tyvärr ofta barnen och måltiderna som blir lidande.

De som jagar margarin eller smör i skolrestaurangerna använder en symbolfråga för att sila mygg och svälja kameler. Det är en liten del i sammanhanget. Det vore bättre att använda det engagemanget för att arbeta för en god och näringsriktig skolmat som barnen kan äta i lugn och ro i en trivsam miljö. Livsmedelsverkets råd handlar om mycket mer än vad barnen ska ha på smörgåsen. Än viktigare utmaning är att se till att barnen har tid att äta upp utan att stressa och att måltidsmiljön är trivsam. Ett av de största problemen idag är att många barn överhuvudtaget inte äter maten, eller äter alldeles för lite. Ett annat problem är vad de äter i stället för maten.

Låt oss bara inse att matfettfrågan är för liten för att stjäla så mycket tid och engagemang från de viktigare frågorna. Vad gäller näringsriktigheten är de omättade fetterna från växtriket att föredra, särskilt då allt för få barn får tillräckligt med fleromättat fett. De tillsatser som finns i matfetter utgör ingen risk för vår hälsa då alla tillsatser måste granskas och godkännas inom EU. Samtidigt står inte barnens framtida hälsa och faller med vilken typ av fett de brer på sin smörgås. Vi är tydliga i våra råd att det finns många olika alternativa fetter att använda i skolan och förskolan eftersom det är helheten som räknas. Det innebär alltså att det går att följa våra råd även om man serverar ett matfett innehållande smör på brödet. Genom att vara så öppna i vår rekommendation hoppas vi att kommuner, skolor och förskolor kan hitta en bra lösning som de allra flesta kan acceptera och lägga krutet på andra frågor.

Är du nyfiken på att läsa mer om vad som egentligen står i våra omtalade råd? Läs gärna ”Bra mat i skolan”.

Låt oss lyfta blicken från smörgåsfetterna. Våra barn är värda mer än så!