Under två dagar i slutet av september hade Livsmedelsverket äran att vara värdar för ett vetenskapligt Sapere-symposium för forskare inom Sapere-metoden. En årlig nätverksträff som arrangerats i olika länder sedan ett par år tillbaka. Syftet med nätverket är att stärka den vetenskapliga forskningen kring barns smakutveckling och Sapere-metoden. Sapere-metoden är en vetenskapligt utvecklad sensorisk träning med barn, i syfte att väcka barns matlust, nyfikenhet på nya smaker och medvetandegöra om sinnenas samverkan. Livsmedelsverket har nyligen uppdaterat en lärarhandledning ”Mat för alla sinnen”, baserat på Sapere-metoden. Se tidigare inlägg, alt vår hemsida för mer information. http://maltidsbloggen.blogspot.se/search?q=sapere

 

Deltagarna bestod av ett trettiotal forskare och andra verksamma inom Sapere-metoden från många delar av världen. Nederländerna, Frankrike, Norge Danmark, Finland, Tjeckien, Italien, Schweiz, Sverige, Tyskland samt Japan var representerade. De delade med sig av spännande projekt och studier till intresserade deltagare. Många projekt som gjorts var på förskolor på barn mellan 2-5 år. Att jobba med så små barn är relativt nytt och kräver kreativitet för att kringgå utmaningar såsom att barn har lite tålamod och begränsad verbal tillgång. Laura Gennaro från Italien berättade om EUs school fruit programme, ur vilket Italien vidareutvecklat egna insatser och mätningar. Programmets syfte är att öka barns acceptans och vanor av frukt- och grönsakskonsumtion. En av metoderna var ett olympiskt fruktspel, med fantasirika grenar för att göra det motiverande för barnen att äta mer och fler typer av frukt och grönt.

 

De mest långväga gästerna Junichiro Somei och Yaeko Kawaguchi från Japan kom med stort intresse för europeiska framgångar med Sapere och pratade om sitt arbete med att lyfta smaken umami och hur man kan utvinna den ur olika råvaror. Med sig hade de en lång torkad algväxt som alla tyckte var roligt att få känna och lukta på.

 

Till lunch hade vi bjudit in Ali Banzola, kock på Drottningdals skola i Norrtälje. Ali är väldigt mån om att engagera barn i hur måltiden går från jord till bord. Med sig hade han 4 proffsiga skolkockar, elever i årskurs 6 som imponerade med sin matlagning och härliga utstrålning. De servereade en god nudelwok med färska grönsaker och närproducerat kött samt en egenbakad cheesecake med färska bär till dessert. Gästerna visade stor uppskattning för den icketraditionella konferenslunchen.

 

 
På Drottningdalkökets FB-sida finns mer information och inspiration till att skapa hållbara, goda måltider tillsammans med barn. https://www.facebook.com/Drottningdals-kök-337136409745053/timeline/?ref=page_internal 

 

Det var två kunskapsrika och sociala dagar, nästa års träff hålls i Norge. Om ni är intresserade av att veta mer om nätverket eller ta del av mer dokumentation från symposiet är ni välkomna att höra av er till Anna-Karin Quetel. 

 

/Sara Campbell