Idag på Nobeldagen är det inte bara i Stockholms stadshus som det bjuds på en extra fin måltid. På många förskolor, skolor och äldreboenden firas det med pompa och ståt.

På Tre Stiftelser i Göteborg firas Nobeldagen med en festlunch signerad krögaren Stefan Karlsson. Han bjuder de 360 boende på en måltid som är utöver det vanliga.

Monica Berglund, direktör på Tre Stiftelser, tycker att man ska ta vara på alla tillfällen där det går att fira lite extra.

– Att en kändiskock som Stefan kommer hit till oss betyder oerhört mycket för att sätta guldkant på dagen. Dessutom är det ett fantastiskt utbildningstillfälle för vår egen personal att få arbeta tillsammans med en sådan inspiratör, säger Monica Berglund.

Så här ser Nobel-menyn ut:
– Tartar på lax och räkor på salladsbädd och med sötad senapssås.
– Viltboeuf med morot, svamp, sidfläsk och timjan, samt krämig potatiskompott  med smak av strimlad purjolök.
– Päronkompott med mint varvad med chokladkräm och toppad med pajsmulor.

– Att inspirera ligger mig alltid varmt om hjärtat och därför är det extra roligt att få laga mat tillsammans med personalen. Vi hoppas tillsammans kunna bjuda de boende på något alldeles speciellt och på så vis bidra till att göra Nobeldagen till en fest. Mat är alltid viktigt, inte minst när man blir äldre och vi har skapat en meny med tanke på smaker som för många är förknippade med goda minnen, säger Stefan Karlsson.