Eftersom nya näringsrekommendationer lanserades i oktober tidigare i år har avsnittet om näringsriktiga skolluncher uppdaterats. Vi har tidigare bloggat om de nya näringsrekommendationerna.

 Ändringarna i råden Bra mat i skolan omfattar:

  • nya referensvärden för näringsinnehåll (sid 15), samt
  • ny läshänvisning till näringsrekommendationerna (sid 37)

Referensvärdena har justerats med en höjning av vitamin D och en liten sänkning av energinivån för vissa åldersgrupper. Råden om livsmedelsval har inte ändrats, men för att nå upp till rekommenderad mängd D-vitamin är det nu ännu viktigare att servera fet fisk (t ex sill, makrill och lax) – gärna varannan vecka, och använda D-vitaminberikade matfetter och mjölksorter.
 
Den uppdaterade versionen av råden Bra mat i skolan känns igen då det står “November 2013” längst ned i högra hörnet. De finns att ladda ned på webbplatsen eller beställa tryckta från webbutiken (kommer nästa vecka).