Igår var det premiärmöte för den referensgrupp som ska stötta oss i arbetet med kompetenscentret. Ett ”spänstigt möte”, som någon av deltagarna uttryckte sig efteråt.
Deltagarna hade många intressanta tankar kring vad som är de stora utmaningarna när det gäller de offentliga måltiderna. Det handlar till exempel om att definiera vad som är rätt kvalitet för måltider och att involvera värdegrundsarbetet även i måltidssammanhang på skolor och förskolor.
Viktiga saker för oss att fokusera på i projektet är enligt referensgruppen bland annat måltidsmiljön, att främja samverkan mellan olika yrkesgrupper och att öka kunskapen och medvetenheten om hur komplex en måltid faktiskt är.
Vi avslutade det intensiva förmiddagsmötet med att äta en offentlig måltid på det närliggande demensboendet Ebba-gården. Köttsoppa med ostsmörgås och som dessert en risgrynskaka med saftsås – mums!
Detta kompetenta och kreativa gäng kommer att vara ett betydelsefullt bollplank för oss under projektets gång och också en viktig länk till de olika aktörer som på olika sätt arbetar med att utveckla måltiderna. Det är vi övertygade om!
De som deltog var:
Christina Fjellström, Institutionen för kostvetenskap, Uppsala Universitet, Marianne Backrud-Hagberg, Kost & Näring, Ann-Christine Jonsson, Folkhälsoinstitutet, Lars-Åke Bäckman, Skolverket, Ann-Christin Sultan, Socialstyrelsen, Richard Tellström, Örebro Universitet/Grythyttan, Helene Sjögren, Skolverket, Gunilla Prutzelius, Skolverket, Anna-Karin Quetel, Livsmedelsverket, Sara Johansson, Livsmedelsverket, Eva Sundberg, Livsmedelsverket
Saknades denna gång gjorde:
Hanna Åkesson, Sveriges kommuner och Landsting, Kristina Jennbert, Sveriges kommuner och landsting, Lotta Klinge-Härberg, Karolinska Universitetssjukhuset