– På ett äldreboende vi besökte fick vi en schnitzel där vi inte kunde avgöra om det var kött, fisk eller vegetariskt, säger Kerstin Carlqvist från SPF upprört.
Orden uttalas från stora scenen under Äldremässan i Jönköping, som jag besöker 21–23 mars.

Kerstin är en av de drivande pensionärerna i den så kallade Matpatrullen som sedan 2010 ställt krav och uppmärksammat maten i äldreomsorgen.

Matpatrullen provsmakar mat och synar måltidsmiljön. Är de inte nöjda ger de sina idéer om förändring, som sedan kontrolleras genom återbesök. Detta har lett till stor uppmärksamhet och påverkat kommunala beslut om matsystem och produktval.
 Som stöd för Matpatrullens diskussion fanns även Leif Mannerström, på scenen. Han är välkänd kock med engagemang för äldreomsorgsmåltider.
– Det är viktigt med bra råvaror och kompetens hos de som lagar och serverar maten, menar han.
Med i diskussionen var även barn- och äldreminister Maria Larsson.
Många verkade inspirerade av pensionärernas konkreta exempel på hur de varit med och påverkat kvaliteten på måltiderna i äldreomsorgen.

Efter scenframträdandet blev det en intressant diskussion vid Livsmedelsverkets monter, där fler omöjliga och möjliga förslag på aktiviteter dryftades. Mat och måltider är ett ämne som berör.